U kategoriji Blace, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Socijalne karte za učesnike ratova iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga

Autor 15 avg 2018

NIŠ- Udruženje “Jedinstveni gvozdeni puk”, Centar za socijalni rad iz Niša i Nišavski upravni okrug predložili su izradu socijalnih karata za sve učesnike ratova.

U Nišu je izrada socijalnih karata za borce i članove njihovih porodica počela pre dva meseca, a zbog interesovanja građana koji žive u okolnim opštinama pokrenuta je incijativa da akcija bude proširena na tri okruga-Nišavski, Toplički i Pirotski.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski podsetila je da je u Nišu iza projekta izrade socijalnih karata stao grad i predložila da to isto u drugim opštinama i gradovima učine lokalne samouprave.

“Prikupljeni podaci su dobra baza da znamo u kakvoj se situaciji nalaze borci i njihovi najbliži. Koliko je zaposlenih, koliko nezaposlenih, koliki su dugovi za komunalije, za struju, da li su bolesni i na koji način sistemski može da se reši njihov problem”, izjavila je Sotirovski.

Pročitajte i...  Budim banja kod Blaca: Lekovito blato i izvor mineralne vode

Ima mnogo porodica, dodala je ona, u kojima niko na radi, imaju ogromne dugove za komunalije i izvršitelji su im na vratima.

Koordinator projekta izrade socijalnih karata Miroslav Krstić izjavio je da su u protekla dva meseca u Nišu urađene socijalne karte za 490 domaćinstava boraca. “U 490 boračkih domaćinstava živi 1.419 članova, a evidentiranjem smo utvrdili da je 770 tih lica bez posla. Svako peto boračko domaćinstvo nema ni jednog zaposlenog. Bez ikakvih prihoda, ni u novcu ni u naturi, su 23 domaćinstva”, rekao je Krstić.

On je kazao da je utvrđeno da od 490 do sada prijavljenih boračkih domaćinstava 52 odsto opterećeno starim dugovima za komunalije i struju. “Ukupna dugovanja tih domaćinstava su skoro 60 miliona dinara, a od tog iznosa najveći deo predstavljaju dugovanja za struju – bezmalo 38 miliona dinara”, rekao je Krstić.

Pročitajte i...  Prvi digitalni sajam cveća u Blacu na pravi način promovisao proizvođače cveća

Prema njegovim rečima, prijavljeni borci u proseku potražuju po 74 ratne dnevnice.

On je podestio da će izrada socijalnih karata za borce u Nišu trajati šest meseci, a nakon toga će se odrediti kategorije boraca kojima treba da se pomogne odobravanjem različitih popusta za plaćanje komunalnih računa, obezbedjivanjem besplatnog prevoza i drugim vidovima pomoći.

Sastanku u Nišavskom upravnom okrugu prisustvovali su direktori Centara za socijalni rad i predstavnici lokalnih samouprava sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Oni su se složili da je dobra ideja o izradi socijalnih karata, ali su izrazili sumnju da će opštine iz kojih dolaze imati para da to urade, s obzirom na mala ukupna budžetska sredstva kojima raspolažu.

Pročitajte i...  Počinje rekonstrukcija Gimnazije

(Izvor Beta)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83963

15 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Socijalne karte za učesnike ratova iz Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga”

 1. ratni veteran

  U ozbiljnim drzavama se ratni veterani postuju i respektuju.Njihovi problemi se resavaju ne samo iz postovanja prema njima i njihovim porodicama, vec se pokazuje takvim odnosom buducim mladim generacijama ljubav prema domovini ali i respekt i postovanja prema borcima koji se bore i koji treba da se bore za njenu slobodu.Ne moze da se ovakve stvari resavaju na nivou okruga i opstina to je prodaja magle.Kriterijumi moraju biti jedinstveni upravo na nivou drzave, a novcana sredstva i mogucnosti svake opstine se veoma razlikuju,tako da bi to opet izazvalo nezadovoljstvo.Drzava je urucivala vojne pozive za ucesce u ratu i ona mora da resava probleme ratnih veterana , a ne opstine i centri za socijalni rad kojima se obicno gurne da resavaju stvari koji drugi nece ili ne mogu da rese,pa se nezadovoljstvo gradjana u ovom slucaju ratnih veterana iskali na radnike centra.Pa setite se samo po kojim kriterujimama su ucesnici rata 1941-1945 ostvarili svoja prava,jesu li njima pravljene socijalne karte, a debele pare su primali i jos uvek primaju oni koji su zivi,uradite i njima socijalne karte pa da videmo gde ce to sve da se zavrsi.Hocu da kazem da je skandal da se za ucesnike jednih ratova primenjuju jedni kriterijumi a za ucesnike drugih ratova nikakvi kriterijumi u obliki magle koja se zove -socijalna karta.

 2. Janko

  Ovo je zamajavanje naroda.Kad trebala da se brani drzava ti ljudi su se odazvali na poziv i stitili interese drzave.
  E sad ce neko da pravi socijalne karte pa da se da pomoc.Decu lecimo preko sms.Nesmemo da znamo sta im se od vakcina daje.Socijalne ustanove ce da pomazu borce.Jel mi imamo drzavu.Na vestima cujem BDP 4 Posto u plusu.Javni dug smanjen.Nezaposlenih skoro da nema.I sve bi to bilo lepo kad bi bilo istina.Odose svi u inostranstvo da rade da bi preziveli.Za neku godinu cemo da vidimo ko ce da puni budjet ovim penzionerima koji odrzavaju ovu nesposobnu vlast.

 3. Anonimni

  Zasto se ovde u naslovu spominju i Toplicki, kao i Pirotski okrug, a u tekstu se nalazi samo Nisavski? Spominju se samo na pocetku u jednoj recenici koja i nije bitna. Zasto su manja mesta manje bitna kad i tamo neko zivi..?

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up