U kategoriji Kultura, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Spomenici kulture iz Kuršumlije deo projekta „Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije“

Autor 11 jan 2019

KURŠUMLIJA- Zaštita kulturnih dobara na području Srbije je moguća na više načina, a 3D digitalizacija je jedan od načina da se kulturna dobra učine vidljivim. Zato je projekat “Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije” važan jer će više značajnih destinacija učiniti dostupnim i vidljivim.


Ovim se rukovodila i grupa entuzijasta sa Elektronskog fakulteta u Nišu, na čelu sa prof. dr Nikolom Stojanovićem, kada je kretala u realizaciju cele ove priče.
Ni podrška Ministarstva kulture nije izostala, a kad je u pitanju 3D prezentacija, tu su četiri nepokretna dobra iz Srbije, među kojima su dva iz Topličkog okruga, crkva Svete Bogorodice i Ivan kula, oba iz kuršumlijske opštine.
Njihov pristup nije bio uobičajen, jer su koristili popularnu tehnologiju iz video igara. Istorijski i kulturno vredne objekte su predstavili kao foto-realističnu scenu u 3D prostoru, a posetiocima portala ponudili da se kroz tu scenu slobodno kreću. Dok posmatraju stare i važne objekte, posetioci mogu da čuju ili pročitaju priču o tome gde je, ko i kada sagradio ove, ne tako poznate, ali vredne starine.
-U vreme kada govorimo o kulturnom turizmu i želimo da ljudi bolje upoznaju našu zemlju, dobro je da ponudimo lepu sliku Srbije. Istorijske spomenike na način kako ih je teško videti, iz svih uglova, uz odgovarajuća objašnjenja. Mapiranje spomenika kulture umnogome će pomoći njihovom očuvanju i revitalizaciji. Ovo je način da se spomenici približe ljudima, kako bi ih nekada i posetili, rekla je arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković, koja je bila deo ovog tima.
Ona je naglasila da je na području jugoistočne Srbije situacija posebno osetljiva, jer je to prostor sa velikim brojem značajnih spomenika koji nisu dostupni široj javnosti, a da digitalizacija svakako znači korak napred, u svim, pa i u oblasti zaštite i prezentacije kulturnih dobara.
Svi oni koji žele da na ovaj način upoznaju kulturna dobra Srbije, mogu da posete veb portal Srbija3D@gmail.com, gde će naći i sve informacije o digitalizovanim objektima na srpskom i engleskom jeziku.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=121476

11 jan 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Spomenici kulture iz Kuršumlije deo projekta „Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije“”

  1. Robin hud

    Deonica puta kursumlija-selova,je odavno spremna za digitalizaciju

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up