BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Srbijo, pomozi sebi!

Evo šta treba uraditi da bi bilo više dece

KURŠUMLIJA- Kako zaustaviti smanjenje broja stanovnika u Topličkom okrugu? Kako da se poveća broj dece po porodici? Koje uslove treba stvoriti da se mladi odlučuju za brak? O ovim problemima smo razgovarali sa diplomiranim politikologom Nikolom Dragovićem iz sela Rudara kod Kuršumlije koji radi u Beogradu a sve slobodno vreme provodi u svom selu i održava imanje. U prethodnom tekstu  naš sagovornik je izneo svoje mišljenje o tome koji su uslovi potrebni da bi mladi opstali na selu i formirali porodice a u ovom je tema ista, ali je u pitanju grad.

Nikola Dragović

-Srbija a pogotovu Toplica se već decenijama suočava sa „belom kugom“, prema informacijama Zavoda za statistiku U Republici Srbiji, u periodu januar-jul 2021. godine, broj živorođenih je iznosio 34.398, a broj umrlih u istom periodu je iznosio 74.234, što znači da je 39.836 ljudi više umrlo nego što se rodilo, ovaj podatak je zaista zabrinjavajuć.

U predhodnom tekstu sam dao svoj sud o tome zašto nema plača beba na selu, kao neko ko je odrastao na selu, obrazovanje stekao u velikom gradu, svaki slobodan trenutak provodi u svome selu, održava porodično imanje ali zbog svoje egzistencije privremeno živi i radi u gradu.

Potrebe srpskog sela i grada u mnogome se razlikuju.

Dok većina gradova ima razvijenu infrastrukturu i lagodnije uslove života sela se suočavaju sa lošim uslovima života i potrebama XXI veka.

I ako imaju bolje uslove  življenja, mladi u gradu se teško odlučuju za proširenje svoje porodice i stupanja u bračnu zajednicu.

Iz razgovora sa svojim prijateljima, onima koji su zasnovali svoje porodice, kao i onima koji to tek planiraju, kao glavni razlozi zašto se mladi kasnije upuštaju u samostalne porodične vode navode:

–           Ekonomsku nesigurnost,

–           Problem stambenog prostora,

–           Radno vreme,

–           Visoke cene bebi opreme i još mnogo toga ali za početak ova 4 faktora su najznačajnija.

Pod ekonomskom nesigurnošću većina smatra problem zaposlenja i visinu zarade.

Kada završe sa obrazovanjem mladi se teško zapošljavaju i oni koji imaju tu sreću da se zaposle suočavaju se sa problemom ugovora na određeno vreme (uglavnom na 3 i 6 meseci), kao i nedovoljnom zaradom, pa u koliko odluče da zasnuju porodicu, finasijska pomoć roditelja je neizbežna da bi se obezbedile sve potrepštine za normalno funkcionisanje.

Drugi problem sa kojim se mladi suočavaju prilikom zasnivanju porodice jeste stambeni prostor.

Većina mladih živi kod roditelja, a zbog svoje ekonomske nesigurnosti nije u stanju da započne samostalan život, jer većina radi na određeno vreme ili ih poslodavci prijavljuju na minimalni iznos zarade, banke neće da im odobre kredite, a na žalost da bi neka mlada osoba mogla da reši svoje stambeno pitanje, kredit na višegodišnji period u kojem banki plati još jedan stan je neizbežan.

Vreme predstavlja neizbežan faktor u svakom dešavanju pa tako i u zasnivanju porodice. Radno vreme od 9 do 17 časova, kojem teži većina poslodavaca, prilagođavjući se savremenim trendovima pa ta tako većina radi u tom vremenskom intervalu, a moderni poslodavci zahvaljujući modernim tehnologijama zahtevaju od svojih zaposlenih da budu stalno dostupni bez obzira na predviđeno radno vreme, sprečava roditelje da usklade svoje poslovne obaveze sa porodičnim.

Visoke cene bebi opreme. Kada nekako uspeju da obezbede kakvu takvu ekonomsku sigurnost, stambeno reše pitanje i uklopi vreme za odgoj dece, mladi bračni provi dolaze do problema visokih cena bebi opreme, a pošto živimo u vremenu kapitalizma i tržišne privrede proizvođače i prodavce uglavnom zanima profit, a ne morala strana, pa budžet novopečenih roditelja nemože da izdrži da podmiri porodične potrebe.

Kako to rešiti?

Bez konkretne pomoći države ni jedan društveni problem se ne može rešiti, a ako mislimo da opstanemo kao nacija država se mora ozbiljno pozabaviti ovim problemima, pa tako za početak po momemišljenju država mora u razgovoru sa poslodavcima mladim osobama garantovati ekonomsku sigurnost, da svaka mlada osoba mora imati ugovor o radu i kada prođu 3 mesca, nazovi probnog rada, poslodavac mora sklopiti ugovor na neodređeno vreme, i ako je u privatnom sektoru sigurnost neizvesna, barem sa psihološke strane donosi olakšanje, da se ne razmišlja o produženju ugovora.

Prijavljivanje na pun iznos zarade kako bi bili kreditno sposobni, jer su krediti realnost današnjice ne samo kod nas već svuda u svetu.

Povoljni stambeni krediti. Ako zaista žele da pomognu mladima država mora doneti propis oko povoljnih stambenih kredita, kako bi mladi mogli rešiti svoje stambeno pitanje. Mora se propisati „socijalna kamatna stopa za mlade“.

I na kraju cena bebi opreme, koja mora biti oslobođena svih poreza i dažbina, a proizvođačima, ako je to potrebno, dati subvencije kako bi ona bila prihvatljiva svim kategorijama društva, pojasnio je Dragović.

Državo uključi se i pomozi sebi!

Tekst je objavljen u okviru projekta „Vreme je za bebe koji realizuju Topličke vesti.

„Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.

94% LikesVS
6% Dislikes

3 komentara

  1. Naši dedovi imaše po 5-10 dece. A pogledajte koliko prostorija su imale te kuće? Dve sobe i predsoblje sa šporetom. Država nije ni dinar davala ni za prvo mi za treće ili 5 dete. A imaše ih svi bar po 5. Nego da zabranite tv i ova sokoćala pa će mladi da nađu jedinu zabavu u seksu. A gde je seksa tu se i omakne.


Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo posetioce Toplicke Vesti online portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Topličke Vesti online portala ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između posetioca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Topličkih Vesti online portala. Redakciji Topličkih Vesti se možete obratiti na: komentar@toplickevesti.com.

Back to top button