Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Srđan Simović: Ponosan sam na svog dedu Jevrema Simovića, heroja Gvozdenog puka, nosioca Albanske spomenice

Autor 1 juna 2018

KURŠUMLIJA- U godinama jubileja od Topličkog ustanka i Velikog rata, sećamo se slavnih predaka čije čojstvo i junaštvo ne prestaje da inspiriše umetnike a vojne analitičare iznova da motiviše na analizu uvek iz novog ugla, a posebno da zadivljuje nas direktne potomke, kaže Srđan Simović iz Kuršumlije, čiji je deda Jevrem bio heroj i izviđač legendarnog Gvozdenog puka.

Jevrem Simović rođen je 1892. godine u  Kastratu kod Kuršumlije. Učestvovao je u svim velikim bitkama Gvozdenog puka. Preživeo je golgotu Albanije, nosilac je Albanske spomenice 1914-1918. Njegov rođeni brat Dragutin poginuo je na Kajmakčalanu. Posle rata, dve godine je ostao da pobija granicu prema Bugarskoj. Tako da je bio je od 1912. do 1920. po rovovima i zemunicama a umro je 1973. godine, priča Simović.

Srđan Simović iz Kuršumlije, koji je radni vek proveo noseći plavu uniform i bio komandir voda Posebnih jedinica policije, ističe da je uniforma nešto što je tradicija u njihovoj porodici, i koja se sa ponosom nosi, a ljubav prema zemlji i narodu je na prvom mestu, a da im je ujedno krsna slava Aleksandar Nevski, ruski vojskovođa i ratnik, koji im je zaštitnik. On naglašava da svojih predaka koji su se za nas žrtvovali uvek trebamo naći načina da se sećamo jer na zaborav nemamo pravo, jer žrtve su bile ogromne, kako u Topličkom ustanku, Balkanskim ratovima, tako u Velikom ratu.

– Naravno da sam ponosan na svog dedu ali i na sve one koji su preživeli ili poginuli a bilo ih je jako mnogo. Moj deda Jevrem imao je još dvojicu braće, Dragutina i Dragojla. Sa Dragutinom je pošao u rat ali deda Dragutin nije preživeo golgotu rata, poginuo je na Kajmakčalanu. Deda Jevrem, nosilac je Albanske spomenice, Ordena za hrabrost, jedino nisam siguran za Orden Svetoga Save V stepena, da li je pripadao njemu ili pradedi Milunu. Učestvovao u svim bitkama Gvozdenog puka. Sećam se kao mali kad su ga pitali, koji mu je bio najteži trenutak u ratu, iako nije bio lakih trenutaka, rekao je da je to trenutak kada su se vratili i zatekli strašne zulume na svojim ognjištima koje su počinili Bugari. Krenuli su ka Bugarskoj, želeli su da se osvete, stigli  do Sofije za par dana, ali saveznici Rusi i Francuzi naredili su da se zaustave. Deda Jevrem je govorio da je cela srpska vojska tada plakala i da mu je to bio najteži trenutak-naglašava za Topličke vesti,  Srđan Simović.

Simović, pojašnjava da je deda bio izviđać i da je mnogo toga ispričao kako se tokom rata i snalazilo i preživljavalo.

 

-Srpski seljak uglavnom nije umeo da pliva, ali su se dosetili i napravili lanac, hvatajući se jedan za drugog, za pojaseve i tako prešli Drinu i iznenadili Ugare. Jednom je deda Jevrem izašao iz zemunice da donese vodu i baš tada je granata pogodila zemunicu usmrtivši mu četvoricu saboraca, imao je sreću da ostane živ. Kada je dobio zadatak da izvidi neprijateljske položaje, popeo se na topolu. Međutim, neprijatelj ga je spazio i osuo paljbu. Domišljat Srbin, kakav je bio moj deda, skinuo je šinjel i bacio ga sa sebe a ovi su mislili da su ga pogodili i prestali su sa pucnjavom-priča Simović

Kada smo Simovića pitali šta bi rekao za kraj, kazao je:  “Napišite samo, ponosan potomak Srđan Simović.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81150

1 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Srđan Simović: Ponosan sam na svog dedu Jevrema Simovića, heroja Gvozdenog puka, nosioca Albanske spomenice”

  1. naravno Srdjane da budes ponosan na dedu, i uvek da pricas potomcima o tome, da se deda Jevrem i mnogi drugi Jevremi ne zaborave.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up