U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Šta vidiš odatle, gde sediš?

Autor 29 mar 2020

PROKUPLJE- Mnogo je načina da započneš priču. Ali, što bi deca rekla „najpraviji“ je onaj, kad okom zapaziš, a dušom promisliš.

Krovovi, foto : Ivana Đurković, Prokuplje, Srbija

Kroz naš prozor krovovi nad kućama…Ništa neuobičajeno. Ja ove krovove zamišljam kao šešire na pomalo, nerazumnim ljudskim glavama. Nije bitno što su jednobojni, bitno je da „šešir glavu čuva“. Ovi krovovi štite tvoj dom od propadanja usled prirodnih i drugih katastrofa. Čuvaju te da ne odletiš predaleko, a ako odletiš, čuvaju ti kuću, da imaš gde da se vratiš.
Što si uopšte išao? Vidiš kakva su vremena došla!?
„ Sedi di si, il’ kak’i si, nisi ni za di si!“, govorio je stari komšija.
Važno je da imaš krov nad kućom, glavu ispod šešira, u glavi mrvicu razuma, prozor kroz koji, kako kaže moja Milja „ možeš da vidiš svet “… Gledaj i piši, ako hoćeš da ostaneš zdrav! Nemoj da izlaziš, ako ne moraš! Gledaj kako krovovi čuvaju godinama, a ti ne možeš par nedelja…

Polarna idila, foto: Uroš Milosavljević, Norveška

Uroš, moj prijatelj, izbacio sliku iz daleke Norveške. Malo mesto…Jutros zabelelo kod njega, veje li, veje.
Poslah mu fotografiju sa našeg prozora. Piše mi :
– Kroz prozore prljave, musave.
I na kraju osmeh, izdaleka…
Nama skoro pao sneg, ali se brzo otopio.
Razbijam ovo sivilo i ugašenu svetiljku pored krovova palim kad god hoću. Da bi prestao mrak, budi samom sebi i svojoj porodici krov i svetiljka, koja se ne gasi, čak i kada svi drugi spavaju!
Ivana Đurković


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=479917

29 mar 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Šta vidiš odatle, gde sediš?”

  1. Lepo opisano i istinito receno.Zivot je u nasim rukama,lepota zivota u nasim ocima,kako ga kreiramo,takav ce i biti uz neke dodatne korekcije,svet je lep,treba ga sacuvati,ali kako.Da podjemo pojedinacno od sebe u nad da ce se ta mreza dobrote,cistote,poverenja,rada,reda i discipline ubrzo prosiriti.Mnogo toga smo uspeli da pobedimo pa se iskreno nadam uz nas junacki i slozni duh i ovo ubrzo savladati.Pridrzavati se svih mera,koliko je to moguce i ispostovati,prvenstveno sebe,svoje bliznje,a tako i svoju naciju.S verom u Boga i svetlu buducnost.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up