Soko Banja

FAM
BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Saopštenje: Stanje bezbednosti na području Policijske uprave Prokuplje za oktobar 2023. godine

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Policijske uprave u Prokuplju, u mesecu oktobru 2023. godine, održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji koju pokriva Policijska uprava u Prokuplju i ostvarili dobre rezultate rada.

U oktobru 2023. godine ukupno je izvršeno 47 krivičnih dela što je za 20 krivičnih dela manje u odnosu na oktobar mesec 2022. godine, i to: 39 dela opšteg kriminala, 2 dela visokotehnološkog kriminala i 6 dela ekološkog kriminala, dok krivičnih dela iz oblasti privrednog i političkog kriminala nije bilo.

Procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa NN izvršiocima u mesecu oktobru 2023. godine  povećan je za 16,23% u odnosu na isti period 2022. godine.

Iz oblasti suzbijanja narkomanije u oktobru mesecu 2023. godine registrovano je 6 krivičnih dela neovlašćeno držanje opojnih droga.

Stanje Javnog reda i mira na području PU Prokuplje u mesecu oktobru 2023. godine je povoljno, nije bilo narušavanja javnog reda i mira na javnim okupljanjima, niti narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

U navedenom periodu 2023. godine zabeleženo je ukupno 17 saobraćajnih nezgoda, gde nije bilo poginulih lica, u saobraćajnim nezgodama u navedenom periodu, a takođe je  došlo i do smanjenja broja  lica sa teškim telesnim povredama.

Policijski službenici saobraćajne policije podneli su 114 prekršajnih prijava i 1472 prekršajna naloga.

Napominjemo da je postupak postavljanja sigurnosnih kamera za opštu bezbednost i automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja na području PU Prokuplje u završnoj fazi, čime će se unaprediti stanje bezbednosti u PU Prokuplje i povećati broj otkrivenih saobraćajnih prekršaja.

Na području Policijske uprave u Prokuplju nalazi se 21 matična škola sa 47 isturenih odeljenja.  Policijski službenici PU Prokuplje u toku meseca oktobra preduzimali su mere na bezbednosnom pokrivanju škola na području PU Prokuplje. Radi sprovođenja  adekvatnog obezbeđenja, pripadnici policije nastavili su saradnju sa predstavnicima škola, a u cilju povećanja bezbednosti u školama, posebno učenika. Do sada nije bilo evidentiranih težih oblika narušavanja Javnog reda i mira i vršenja krivičnih dela u zonama škole.

Pripadnici Policijske uprave u Prokuplju sa predstavnicima škola nastavili su u mesecu oktobru da sprovode projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ za učenike petog i sedmog razreda na temu „Prevencija vršnjačkog nasilja u realnom i digitalnom okruženju“ i za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola na teme „Bezbednost dece u saobraćaju“ i „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“. Cilj navedenog projekta je podizanje svesti učenika i mogućnost rešavanja konflikta bez nasilja i jačanje školskih timova za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Što se tiče revizije oružja, od 05.08.2023. godine do 31.10.2023.godine, započeto je 2.714 postupaka revizije.

Policijska uprava u Prokuplju će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima.

16. novembar 2023. godine

Prokuplje

 

 

 

 

Soko Banja
Back to top button