U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Stari običaji našeg podneblja: Prvo dokaz pa ženidba

Autor 14 apr 2018

PROKUPLJE- Današnjoj omladini teško da može biti pojmljivo a mnogima će verovatno zazvučati i smešno, to što je nekadašnji uslov za ulazak u bračnu zajednicu bila nevinost.

Prijemni ispit, verifikacija poštenja, kao preduslov za “moralno podoban” brak, odigravao se u prvoj bračnoj noći, a dokazivao – krvavom košuljom. Prijemna komisija, sastavljena od rodbine i komšija, imala je svoju “ekspertizu” odmah ujutru, po “obavljenom poslu”. “Veće” čija je reč bila presudna, odlučivalo je o primitku snajke pod domaćinski krov, ili, pak, kupljenju prnja i beganju glavom bez obzira. Devojke koje nisu položile “prijemni” često su zapadale u očaj, jer nisu smele na oči svojima, zbog bruke koju je ovakva situacija predstavljala za njenu porodicu, pa su najčešće pribegavale skrivanju kod jatačke rodbine, dok se stvar ne “oladi”. One nesrećnice koje nisu ni tamo bivale prihvaćene, često su se odlučivale za najgore, po njima jedino rešenje – samoubistvo.
Nesuđeni mladoženja, bez obzira na to, što mu se najčešće dopao doživljaj prve bračne noći, nije imao pravo glasa, jer se u to vreme apriori poštovala reč starijih. Ukoliko bi snajka “položila prijemni” dokazujući to iznošenjem “crvenim overene diplome”, rodbina bi uz prisustvo komšija i zvanica napravila terevenku uz grejanu rakiju, mezetluke, svirku i pesmu.
Ovaj običaj je naročito bio ukorenjen u dobričkim selima, gde se u godinama nakon oslobođenja živelo veoma oskudno. Kuće su bile od kovanice, sa zemljanim podovima, na kojima nije bilo kreveta. Spavalo se na zemlji, na rogožama, iznad kojih su bile slamarice prekrivene prtenim ili vunenim čergama. Nešto imućnije porodice imale su privilegiju da poseduju ogromne drvene krevete, po pravilu šire nego duže, u kojima su takoreći dnevno odeveni, spavali svi članovi domaćinstva. Od najvremešnijih, do najmlađih.
U ovakvoj vrsti zajednice i mladenci i stariji članovi domaćinstva morali su da svoje “ljubavne” potrebe obavljaju po vajatima, senjacima, šumarcima ili negde u polju. U svakom slučaju, daleko od očiju znatiželjnika. Ljubavi, ni u ovim konzervativnim vremenima nije manjkalo, ali devojke je nisu smele iskazivati javno, pa se dovijao ko je kako znao.
Mlađe devojke su svoje simpatije prema mladićima iskazivale na seoskim igrankama, svadbama i veseljima, putem maramice, a stariji su koristili nešto suptilniju metodu, zvanu “brkanje u komšiluk”!


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=78927

14 apr 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Stari običaji našeg podneblja: Prvo dokaz pa ženidba”

 1. gradjanin

  e boga mi sad ni jedna ne bi imala dokaz ujutru hahahaha

 2. sugrađanin

  Zato su se i udavale u 15,16,17,18. U 20 godina je već bila stara pa mogla je da bude i 100 puta nevina. Mene je majka rodila u svojih 19 godina. I bila je nepismena i rob u kući svima i svakome, pa i deci. Siromaštvo i nepismenost društva nije ni znalo šta će drugo da traži. Danas mlade žene imaju završenu školu, svoj stav i mesto u porodici i društvu i tako treba da bude. Šta znači ”kap krvi” prve bračne noći ako ne može da rodi, ako je lenja, nevaspitana, lažov, spletkaroš i da ne nabrajam više? I danas, još uvek, žene nisu dovoljno cenjene i poštovane u društvu. A šta si ti, autoru ovog teksta, hteo da postigneš, podsećanjem na to vreme? Pametnije je bilo da si sve od reda podsetio na Sedam Božjih Zapovesti, nago na ovu ljudsku glupost.

 3. gradjanin

  boga mi nase babe radjale po 7-8 deteta a sad jedva jedno ako rode pita li se neko sto je to tako

 4. Dragan

  Pa autor je valjda hteo da kaze da je moral veoma bitna stvar u zivotu svih nas pojedinacno a i naseg naroda uopste. A moral naseg naroda je upravo izgradjen na Hriscanskim vrednostima a te vrednosti su i napisane iz razloga da bi ljudi pojedinci a i narodi bili bolji. Mi kao narod to jest vecina naroda smo u proteklim vekovima bili siromasni ali smo imali visoke moralne vrednosti i to nas je ocuvalo kao narod tako smo ostali i opstali. Tako da nasi narodni obicaji nisu bez veze oni su pomogli u ocuvanju identiteta naseg naroda a kada bi se danas malo vise njih pridrzavali svima bi nam bilo bolje.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up