U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Stazama Koste Pećanca

Autor 19 mar 2019

PROKUPLJE- Planinarsko skijaški klub „Toplica“ iz Prokuplja organizovao je planinarski pohod na planinu Sokolovica, u dužini od 30 kilometara, kako bi članovi posetili pećinu u kojoj se skrivao tokom Topličkog ustanka 1917. godine legendarni vođa Ustanka Kosta Pećanac.

-Ovo je prvi put posle mnogo godina da smo posetili Kostinu pećinu, njegovu kolibu i ustaničke čeke i osmatračnice, i markirali ta mesta, kazao je predsednik prokupačkog Planinarskog kluba Darko Žarić.

On je istakao da će planinari ove zaboravljene i napuštene objekte obnoviti, kao i da će planinarska staza duga 35 kilometara, od Prokuplja do Kostine pećine biti markirana i kao obavezna buduća maršuta na putu planinarske „Male topličke transverzale“.

-Posebno ćemo obratiti pažnju na krak transverzale, u dužini od oko 15 kilometara, koji spaja Prolom Banju sa ovom destinacijom i tako na putu planinara, koji ovde dolaze iz celog sveta, povezati istorijske spomenike iz Topličkog ustanka sa veličanstvenim prirodnim lepotama Velikog i Malog krša planine Sokolovica, istakao je Žarić.

Prema njegovim rečima, nova staza za planinarenje koju će na ovaj način promovisati zvaće se „Putevima Koste Pećanca“ i njom će prvi put pešačiti planinari iz cele Evrope krajem ove godine.

Kosta Pećanac, uz legendarnog Kostu Vojinovića, bio je vođa Topličkog ustanka tokom Prvog svetskog rata, koji je u novijoj istoriji zabeležen kao najkrvaviji ustanak jednog golorukog porobljenog naroda protiv okupatora.

Tokom ustanka, poginulo je oko 3.000 boraca komitskih odreda, a tokom nezapamćenog terora ubijeno je oko 20.000 civila. Internirano je oko 180.000 ljudi, a nekoliko hiljada njih je stradalo u internaciji i logorima.

Okupator je u Toplici do temelja spalio gotovo sva sela.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=463262

19 mar 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Stazama Koste Pećanca”

  1. Anonimni

    Od Prolom banje do Velikog Krša ima 9,5 km preko sela Bačije ali da bih planinari iz Evrope išli od Prolom banje do Velikog Krša treba im prvo obezbediti put a ne da se provlače kao jazavci po vrzinama i rastinju.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up