U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Stučni žiri odabrao najbolje rakije, imena pobednika biće objavljena na “Danima šljive”

Autor 9 avg 2018

BLACE- U okviru takmičarskog dela privredno-turističke manifestacije “ Dani šljive” – Blace 2018. koja se održava od 24. do 26. avgusta biće održano i Prvenstvo Balkana za izbor najbolje šljivove rakije.

Stučni žiri u sastavu: prof.dr Ninoslav Nikićević sa poljoprivrednog fakulteta u Zemunu kao predsednik komisije i članovi, profesor dr Tešević sa hemijskog fakulteta u Beogradu i inžinjer Ljubiša Stanković,  danas je u Blacu ocenjivao prijavljene rakije.

Od pristiglih 27 uzoraka izabrana je Velika zlatna, zlatna, srebrna i bronzana rakija.

Predsednik komisije, prof. dr Ninoslav Nikićević ističe da su prijavljeni uzorci rakija imali izuzetan kvalitet. Među prijavljenim rakijama bilo je najviše šljivovice, čak 17 uzoraka, zatim kruškovača, viljamovka, dunjevača i travarica.

-Najbolji kvalitet imala je šljivovica i jedna od njih je imala ocenu čak 19, saznajemo od profesora doktora Ninoslava Nikićevića.

-Rakije su ocenjivanje po pravilniku EU, ocenjivani uzorci bili su pod šifrom, a ocenjivana je bistrina, miris, ukus…u skali od 0 do 20.

Predsednik žirija ističe da su uslovi za ocenjivanje bili idealni i ujedno pozvao sve proizvođače rakije da se naredne godine prijave u što većem broju.

 • Blace je na dobrom putu da se pohvali da ima najbolju rakiju na Balkanu jer je stenlej koji se gaji na ovim prostorima najkvalitetniji, konstantovao je prof dr Ninoslav Nikičević.

Sekretar komisije, Dragan Gmijović ističe da će ove godine biti organizovana i zimska škola proizvodnje rakije na temu tehnologija prerade šljive u rakiju te da se nada da će biti i više učesnika i još kvalitetnijih rakija.

Pored toga, što ostvaruje najveću proizvodnju šljive po količini i kvalitetu u Srbiji, opština Blace može da se podiči i veoma kvalitetnom rakijom svojih vrednih domaćina.

Svečano proglašenje pobednika obaviće se 26. avgusta. Organizator je za pobednike obezbedio vredne nagrade.

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83779

9 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Stučni žiri odabrao najbolje rakije, imena pobednika biće objavljena na “Danima šljive””

 1. Nesa frizer

  Bas me interesuje koce da dobije nagradu?

 2. Perica

  Dok vi Blacani zirirate rakijice i trosite drzavne pare na pevaljke u Prokuplje svako malo neki ministar..
  A sad i premijerka!
  E moji Blacani samo hleba i igara..

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up