U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Studenti iz Prokuplja pohađali u Jagodini trening “Branitelji i braniteljke ljudskih prava”

Autor 16 jula 2019

PROKUPLJE- Institut za evropske poslove uz podršku fonda braće Rokfeler, kao i ambasade Sjedinjenih Američkih država organizuje program “Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji” o značaju i tehnikama zaštite prava manjina za studente i diplomce pravnih fakulteta i mlade pravnike iz cele Srbije. U programu su se našli u studenti iz Prokuplja. Modul u trajanju od četiri meseca se sastoji od šestodnevnog treninga, organizacije vršnjačkih edukacija, medijskih pojavljivanja i pisanja predloga praktičnih politika i počeo je održanim treningom u Jagodini od 1. jula do 6. jula 2019. godine. Na programu je učestvovalo dvadeset studenata prava, svršenih studenata, advokatskih pripravnika, sudijskih pripravnika, advokati i ostalih zanimanja iz oblasti prava koja su usko povezana sa temom seminara. Pored pravnika, program je namenjen i pripadnicima policije.

Program je ciljano namenjen ovim dvema velikim grupama budući da su one prve koja treba da zaštite ljudska i manjinska prava svih građana Srbije, ukoliko su ona ugrožena. Takođe, u toku pregovora Srbije sa Evropskom unijom, neke od najznačajnijih reformi dešavaće se u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, kao i na pravdu, slobodu i bezbednost. Uz informisanije učesnike u procesu reformisanja pravosuđa i policije, reforme će biti efektnije i efikasnije.
Program obuhvata trening koji se sastoji iz predavanja, radionica, diskusije učesnika i učesnica sa univerzitetskim profesorima, pravnicma, predstavnicima organizacija civilnog društva i institucija o značaju zaštite prava manjina i njihovoj primeni u praksi i aktivnosti nakon treninga. Trening se sastoji od šest radnih dana sa vrlo intenzivnom agendom i podeljen je u četiri oblasti: Razumevanje ljudskih prava, Prepoznavanje kršenja ljudskih prava, Sudsko zastupanje oštećenih i raspravu o jednakosti. U okviru svakog dana organizovano je pet celina u trajanju od po 90 minuta. Tokom treninga se očekuje da se razviju veštine i znanja učesnika i učesnica u cilju boljeg razumevanja koncepta ljudskih prava kao i da se usvoje mehanizmi za zaštitu i zastupanje oštećenih. Tokom šest dana učesnici su imali prilike da razgovaraju sa Ivanom Đurićem “Duskriminacija, individualna i kolektivna prava, ranjive grupe” , Goranom Miletićem “Kršenje ljudskih prava i dobra praka sudova”, Tamarom Tomašević “ Razumevanje prava manjina i empatija ”, Ivanom Filipov “Uloga poverenika za zaštitu ravnopravnosti”, Milanom Bajićem “ Simulacija sudskog postupka”, Dragoslava Barzut “ponosni na to što jesmo “ iz organizacije “Da se zna!”, Marija Demić “diskusija o pravima Roma”, Vladimir Vukčević “Ljudksa prava u sukobu” . Pored raznoraznih diskusija i radionica, polaznici obuke si posetili i Viši sud u Jagodini i razgovarali sa sudijama o značaju manjinskih prava. Učesnici su imali i prilike da se oprobaju i u glumi u “Forum teatru” kod glumice Branke Bajić, gde su bile izvedene razne situacije iz života manjinskih grupa.
Učesnik i učesnica ovog projekta, studenti Pravnog fakulteta u Nišu, Nemanja Paunović i Kristina Mihajlović iz Prokuplja, ističu da je poštovanje ljudskih i manjinskih prava veoma važno za celokupno družtvo i bolji život u njemu. Koliko poštujemo tuđa prava i način života, toliko možemo da očekujemo da se poštuje i naš život od drugih zajedica i ljudi.

Pročitajte i...  Blačani jesenji prvaci


Zašto je ova tema važna?
Ustavom proklamovana jednakost građana, načelne pravne garanicije i dobar normatvni okvir jesu samo preduslov za efikasnu borbu protiv diskriminacije. Ova negativna i opasna društvena pojava je i dalje raširena u našoj zemlji, bazirana na duboko ukorenjenim predrasudama i stereotipima patrijarhalnog društva prema nekim manjinskim grupa. Diskriminacija je sistemska pojava koja zadire u sve sfere društva pa je za efikasno suzbijanje iste potrebno aktiviranje svih društvenih slojeva, negovanje kulture ljudskih prava, razvijanje duha tolerancije i edukacija kako građana, pripadnika manjinskih grupa tako i onih koji im pružaju pomoć kada im garantovana prava bivaju uskraćena ili ograničena. Iz tog razloga je ovaj projekat od velikog značaja,jer mladi pravnici usvajaju znanja dragocena za zaštitu i zastupanje oštećenih a osim toga imaju obavezu da stečena znanja prenesu drugima putem vršnjačkih edukacija. Na taj način doprinose podizanju nivoa svesti građana o opasnosti i važnosti ove teme, kako bi naša država bila tolerantno društvo u kome se poštuju i uvažavaju različtosti i svi užvaju jednaka prava i mogućnosti

Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes
free online course
download mobile firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469389

16 jula 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up