Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Subvencije samo za poljoprivrednike koji nemaju dug za penzijsko i zdravstveno osiguranje

Autor 4 jula 2018

BEOGRAD- Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku nove mehanizacije, opreme i priplodnih grla i unapređenje proizvodnje. Novina je da ove godine mogu da konkurišu samo poljopriverdnici koji nemaju dugovanja prema državi, uključujući penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Prvi uslov za dobijanje novca za nabavku nove mehanizacije, opreme i priplodnih grla i unapređenje proizvodnje je registrovano aktivno poljoprivedno gazdinstvo.

Novost je i da se subvencije za nabavku mehanizacije i opreme, dobijaju se na osnovu računa, a ne predračuna, kako je bilo do sada.

Ratari, stočari, voćari, bez pomoći države proizvodnju ne mogu da zamisle, ali negoduju zbog komplikovane procedure, i dugog čekanja na novac.

-Nikad se ne zna unapred šta nam je potrebno, evo sad sam uradio, sad tražim papire, vitlam, šta mi je potrebno, ne znam ni sam šta mi treba, ni šta da tražim. Problem je što subvencije kasne, nisam dobio ni sve subvencije ni iz 2017. – te, kad bi moglo malo brže da se odrađuje, to bi značilo za sve,’kaže jedan poljoprivrednik.

-Mogu da pohvalim što država daje posticaj 50%, ali je loše što se traži taj dug za penziono i socijalno. Mislim da država mora naći neko zgodno rešenje, da se oko toga nešto reši, da bi se poljopivednicima olakšalo,kaže drugi.

U jednoj kalendarskoj godini, na osnovu podsticaja, poljoprivredni proizvođač maksimalno može da dobije milion i po dinara.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82550

4 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up