BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Sutra štrajk u Prokuplju

PROKUPLJE- Zbog nasilja nad kolegom u Bačkoj Palanci, gde je bivši đak pretukao profesora, prokupački prosvetari za četvrtak najavljuju štrajk koji će biti različito organizovan. Gimnazija i Medicinska škola će potpuno obustaviti nastavu, dok će u ostalim osnovnim i srednjim školama u gradu štrajk biti polovičan ili ga uopšte neće ni biti, kao što je to slučaj u OŠ “Ratko Pavlović Ćićko”.

Pojedini prosvetari u Prokuplju kažu da su razočarani odnosom i ćutanjem svojih kolega koji smatraju da ne treba da dignu glas protiv i ovako teškog položaja prosvetnih radnika koji sve češće dobijaju batine od svojih đaka i trpe razne vrste nasilja.

-Ovo je samo slika stanja u ovoj državi, gde se ćuti sve dok nekog od nas ne zadesi slična nevolja kao kolegu u Bačkoj Palanci. Kada se to desi svakom od nas, onda će biti kasno da se bilo šta promeni. Sramota je za moje kolege da ćute na nasilje koje se dešava širom Srbije i da, zbog sitnih političkih i stranačkih interesa, jer su mnogi poslednjih godina dobili posao preko stranke, ćute i dozvoljavaju da budu ponižavani – kaže jedan od prosvetnih radnika u Prokuplju.

Vođe sindikata koje su za sutra najavili štrajk svojih članova nisu bili raspoloženi za izjavu ili se nisu ni javljali na telefonske pozive.

-Pitam se gde je kraj ponižavanja i urušavanja školstva koje iz godine u godinu sve više gubi smisao, jer se profesorima i nastavnicima oduzimaju prava, a učenicima i roditeljima se daju sve veća ovlašćenja i sve je manje kvalitetnog nastavnog kadra. Ljudi odlaze iz prosvete jer ne žele da trpe poniženja, a sve je više nestručnih kolega i direktora škola koji su došli preko stranke i slepo slušaju savete lokalnih političara. Svaka čast gimnazijalcima i medicinarima, pokazali su hrabrost i solidarnost za kolegu koji je pretrpeo nasilje – dodaje prosvetar iz Prokuplja.

 

Osim te dve škole u Prokuplju koje sutra neće raditi, u Tehničkoj školi “15. maj” nastava će se organizovati po izmenjenom režimu jer od 90 radnika, njih 17 se izjasnilo da će štrajkovati.

U OŠ “9. oktobar” obustava nastave će biti samo tokom prvog časa, pa će se nakon toga nastavnici i đaci vratiti u školske klupe, a OŠ “Ratko Pavlović Ćićko” u četvrtak će raditi potpuno normalno.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je obustavu rada za četvrtak, 16. maj, a kao povod je nasilje nad kolegom u Bačkoj Palanci.

Inače, za sutra je zakazan i protest u Beogradu koji će početi u 12 sati, a sindikalci, između ostalog, traže da prosvetni radnici dobiju status službenog lica, ali ne u smislu skraćenja staža ili drugih beneficija, već da budu zaštićeni da niko ne može da ih napada i fizički vrši nasilje.

(Izvor: ToplicaPress)

1
0
Soko Banja

Povezano

Jedan komentar

Back to top button