U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Svečanost u Prokuplju: Uručena plaketa Svetog Prokopija i pohvalnice

Autor 21 jula 2019

PROKUPLJE- U čast Svetog Prokopija, zaštitnika grada Prokuplja, održana je Prokopovdanska akademija. Ovoj svečanosti su prisustvovali vladika niški Arsenije, dobitnici priznanja sa imenom Svetog Prokopija, načelnik Topličkog upravnog okruga, sveštenstvo srpske pravoslavne crkve, predstavnici policije, prijatelji Grada Prokuplja iz Francuske, Slovenije i Grčke i brojni Prokupčani.

Plaketu Svetog Prokopija za 2019. godinu, dobio je kardiohirurg, doc. dr Dragan Milić, a pohvalnice Istorijski arhiv Toplice, grčki grad Seres i Omladinski fudbalski klub “Topličanin“.
Ova značajna priznanja sa imenom zaštitnika Prokuplja, dobitnicima je i ovaj put, uručio vladika niški Arsenije, a gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović je prigodanim poklonom darovaovladiku,u znak zahvalnosti na dosadašnjoj izuzetnoj saradnji.
Gradonačelnik Simonović je ovom prilikom čestitao dobitnicima na nagradama, a svojim sugrađanima poželeo da se uvek sastaju u zdravlju i radosti.

-Sabrani oko svog zaštitnika Svetog Prokopija, mi slavimo svoje pretke i gledamo u budućnost. Ovo su dani pomirenja, radosti i dani koji ne dozvoljavaju nikakve podele. Naša Slava je i ime i prezime svih nas, ona je naš zajednički imenitelj. I kako je Sveti Prokopije obeležio naše mesto i odabrao ga, da baš mi živimo pod njegovovim okriljem, on je i dao pečat našoj istoriji. Mi smo hrabri i neustrašivi vojnici, koji ne pitaju za cenu kad otadžbina zove.Svoju istoriju i istoriju svojih sinova pišemo uvek uzdignute glave, noseći svoj krst ponosno i bez jauka, kao što su to činili junaci „Gvozdenog puka“.Sa ponosom ističemo, da smo tokom svečarskih dana,okruženi prijateljima, ljudima sa kojima delimo zajedničke želje za napredak i uspeh cele naše zajednice, rekao je Simonović.
On je dodao da iz Prokupljasvima šaljemo poruku da negujemo istoriju i tradiciju, čuvamo istinu, kao i da radimo požrtvovano i čestito, kako bi stvorili uslove da naša deca imaju bolji život, a u zalog im ostavljamo stečena prijateljstva i želju da nikad ne zastanu na putu izgradnje modernije i srećnije zemlje.

Pročitajte i...  U svim školama proslavljena školska slava-Sveti Sava

-Smatram da samo radom možemo da napravimo bolje rezultate i da nas samo rad, može održati na putu napretka. Tim putem je naša lokalna samouprava išla poslednjih godina. Trudili smo se da najpre stvorimo kvalitetnije uslove za život naše budućnosti, naše dece, renovirali smo obdaništa i škole, izgradili nova dečija igrališta. Napravili smo veliki iskorak u realizaciji socijalnih programa, koji su doneti s ciljem napretka, kako bi roditeljstvo učinili jeftinijim, što doprinosi tome da nam se rađa više dece.Aktivno radimo naobnavljanju i izgradnji novih infrastrukturnih objekata, nastojeći da svojim radom doprinesemo boljitku u svim sferama života. Zato ćemo u budućem periodu značajno povećati ulaganja u infrastrukturu, kako u selu, tako i u gradu. Za ove aktivnosti, lokalna samouprava je obezbedila sredstva, ali smo dobili i podršku resornih ministarstava i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, što pokazuje da svakom poslu naša lokalna samoupravapristupa odgovorno i da se naš rad, trud i poštenje vrednuju i cene od strane čelnih ljudi u Srbiji. Zahvaljujući tome, do sledeće gradske slave otpočećemo sa realizacijom nekoliko izuzetno značajnih projekata za svakog stanovnika grada Prokuplja. To su završetak objekta Doma zdravlja, kako bi se stvorili uslovi za preseljenje Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ iz postojećih u nov objekat, renoviranje zgrade Gimnazije i Medicinske škole, izgradnja nove Industrijske zone kod fabrike „Hisar“ i izgradnju nove pijace. Vrednost ovih projekata je izuzetno velika i iznosi blizu dve milijarde dinara, istakao je gradonačelnik Simonović.

Pročitajte i...  Održana Svetosavska priredba u OŠ "Stojan Novaković" Blace

On je naglasio da je ovo prilika da podseti sve na još jedanu zajedničku dužnost, a to je izgradnja hrama Svetog Đorđa i da je ovaj zadatak zajednički za sve nas, ali i buduće generacije.
-Taj hram biće takođe, duša i ukras Prokuplja. Baš kao i crkva Svetog Prokopija, svedočiće o našoj posvećenosti veri pravoslavnoj i tome da smo dostojni potomci svojih predaka i da ostajemo ono što jesmo, zaključio je gradonačelnik Aleksandar Simonović, zahvalio se ovogodišnjim laureatima što su predano i vredno radiliza celu našu zajednicu, i poručio da je priznanje koje im je pripalo izraz poštovanja i divljenja svih nas.
U ime nagrađenih,prisutnima se zahvalio doc.dr Dragan Milić.

-Izuzetno mi je drago što ste mi dodelili ovo veliko i važno priznanje. Veoma mu se radujem i znači mi iz dva razloga. Prvi- jer je vezano za srpsku pravoslavnu crkvu, a drugi-zato što mi ga dodeljujete Vi, moji Prokupčani. Svako priznanje ima veći značaj- ukoliko ti ga dodele tvoji sugrađani, onda ono još više vredi i obavezuje, rekao je doktor Milić.
On je istakao da ovo priznanje, ne vidi samo kao svoje, već da ga najvećim delom duguje dvojici lekara, koji su ga vaspitavali i učili važnim stvarima u zdravstvu, a to su prokupački hirur Milan Rajković i njegov otac, prvi ortoped u Prokuplju Jovan Milić, koji mu je, kako je naglasio, bio najvažniji uzor.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469587

21 jula 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up