U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Svemogući iza tapaciranih vrata!

Autor 10 avg 2018

PROKUPLJE- Skoro svaka varoš u Srbiji, još uvek ima zgradu, koju neki nostalgično, neki s ironijom, nazivaju – Komitet. U Prokuplju, iznad parka u centru grada, postoji lepa građevina, sa dva prednja ulaza i terasom, jedna od “lepotica” čuvenog prokupačkog arhitekte Spasoja Veselinovića.

Blagi nagoveštaj luksuza koji se pojavljuje na pojedinim predratnim kućama, kakva je i zgrada “komiteta”, su upravo njegova zasluga.
A zamišljena je kao porodični dom predratne apotekarice Angeline – Nane, i njene porodice.
Nije dugo uživala porodica u kući. Došla su nova vremena, stigli razni zakoni, objave, zabrane rada, a i sticanja kapitala u privatnim objektima …
Apotekarica Nana je otišla iz Prokuplja, ostavljajući za sobom miris francuskog parfema, i utisak gospodstva, a u kuću su počeli da se useljavaju zaslužni drugovi, koji su se borili “za današnjicu”, stvarajući sebi radni objekat, u kome su se odigravale sve bitne političke stvari i odluke.
Krenulo je novo doba socijalizma …
Ubrzano su se zidale i zgrade oko komiteta, jednostavne, ravnih formi, sa stanovima sličnih ili istih kvadratura.
Nema onih koji se ističu, koji se bogate na račun radničke klase, nema klasnih razlika !
“Klasni neprijatelji” su uvređeno posmatrali kako se u Komitetu smenjuju neki novi ljudi u sivim odelima, sa kravatama, uredni, začešljani, ozbiljni … Jer, morali su da budu ozbiljni!
Kažu da su tadašnji direktori redovno dolazili po “svoje mišljenje” kod ozbiljnih pregalaca Komiteta, da je tu bila rešavana sudbina mnogih, a sve pod budnim okom partije, na čelu s drugom Titom.
Mogli ste da ih vidite kako pešice, sa starinskim aktovkama, grabe ka masivnim vratima Komiteta, gde bi ih iza drugih, tapaciranih vrata, čekao svemogući – sekretar Komiteta!
“Tristaći” sa šoferom su došli na red nešto kasnije … I veće ambicije … od dobre plate, do dvosobnog stana u vertikali jedne od zgrada pored komiteta (naravno, besplatnog).
A onda bi drugovi direktori, pošto bi sve odradili za svoj zavičaj, odlazili “gore”, za Beograd, i nisu se više vraćali.
Jer, i tamo ih je opet čekalo neko lepo funkcionersko mesto, stan, lični šofer …
Doživela je “zgrada Komiteta” još puno promena, od osamdesetih do danas. Čula se devedesetih i neka vika, kažu svađali se borci iz NOB – a sa borcima iz devedesetih …
Sada je od svega ostala građevina sa zastavom i stanarima za koje većina građana ni ne zna, ko je zalutao, ko tu boravi …
A mladi ni ne slute da je nekada apotekarica Nana baš tu želela svoj dom …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83810

10 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Svemogući iza tapaciranih vrata!”

  1. Divna paralela

    Momče bravo za reportažu.
    I Blace ima još lepšu zgradu “drugova” i to u strogom centru ali o tome ne sme niko da piše.
    I dalje se “ide po mišljenje” da li komentar sme da se objavi ili ne.
    Vidiš momče i dalje se negde ide po mišljenje, samo su zgrade druge ili iste. I dalje apotekari, doktori, inženjeri odlaze a dolaze uglađene žironje u X7 ili A7 i kupuju stanove “samo stara gradnja”

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up