U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Svemogući iza tapaciranih vrata!

Autor 10 avg 2018

PROKUPLJE- Skoro svaka varoš u Srbiji, još uvek ima zgradu, koju neki nostalgično, neki s ironijom, nazivaju – Komitet. U Prokuplju, iznad parka u centru grada, postoji lepa građevina, sa dva prednja ulaza i terasom, jedna od “lepotica” čuvenog prokupačkog arhitekte Spasoja Veselinovića.

Blagi nagoveštaj luksuza koji se pojavljuje na pojedinim predratnim kućama, kakva je i zgrada “komiteta”, su upravo njegova zasluga.
A zamišljena je kao porodični dom predratne apotekarice Angeline – Nane, i njene porodice.
Nije dugo uživala porodica u kući. Došla su nova vremena, stigli razni zakoni, objave, zabrane rada, a i sticanja kapitala u privatnim objektima …
Apotekarica Nana je otišla iz Prokuplja, ostavljajući za sobom miris francuskog parfema, i utisak gospodstva, a u kuću su počeli da se useljavaju zaslužni drugovi, koji su se borili “za današnjicu”, stvarajući sebi radni objekat, u kome su se odigravale sve bitne političke stvari i odluke.
Krenulo je novo doba socijalizma …
Ubrzano su se zidale i zgrade oko komiteta, jednostavne, ravnih formi, sa stanovima sličnih ili istih kvadratura.
Nema onih koji se ističu, koji se bogate na račun radničke klase, nema klasnih razlika !
“Klasni neprijatelji” su uvređeno posmatrali kako se u Komitetu smenjuju neki novi ljudi u sivim odelima, sa kravatama, uredni, začešljani, ozbiljni … Jer, morali su da budu ozbiljni!
Kažu da su tadašnji direktori redovno dolazili po “svoje mišljenje” kod ozbiljnih pregalaca Komiteta, da je tu bila rešavana sudbina mnogih, a sve pod budnim okom partije, na čelu s drugom Titom.
Mogli ste da ih vidite kako pešice, sa starinskim aktovkama, grabe ka masivnim vratima Komiteta, gde bi ih iza drugih, tapaciranih vrata, čekao svemogući – sekretar Komiteta!
“Tristaći” sa šoferom su došli na red nešto kasnije … I veće ambicije … od dobre plate, do dvosobnog stana u vertikali jedne od zgrada pored komiteta (naravno, besplatnog).
A onda bi drugovi direktori, pošto bi sve odradili za svoj zavičaj, odlazili “gore”, za Beograd, i nisu se više vraćali.
Jer, i tamo ih je opet čekalo neko lepo funkcionersko mesto, stan, lični šofer …
Doživela je “zgrada Komiteta” još puno promena, od osamdesetih do danas. Čula se devedesetih i neka vika, kažu svađali se borci iz NOB – a sa borcima iz devedesetih …
Sada je od svega ostala građevina sa zastavom i stanarima za koje većina građana ni ne zna, ko je zalutao, ko tu boravi …
A mladi ni ne slute da je nekada apotekarica Nana baš tu želela svoj dom …

Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
udemy paid course free download
download lenevo firmware
Download Nulled WordPress Themes
free download udemy course

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83810

10 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Svemogući iza tapaciranih vrata!”

  1. Divna paralela

    Momče bravo za reportažu.
    I Blace ima još lepšu zgradu “drugova” i to u strogom centru ali o tome ne sme niko da piše.
    I dalje se “ide po mišljenje” da li komentar sme da se objavi ili ne.
    Vidiš momče i dalje se negde ide po mišljenje, samo su zgrade druge ili iste. I dalje apotekari, doktori, inženjeri odlaze a dolaze uglađene žironje u X7 ili A7 i kupuju stanove “samo stara gradnja”

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up