U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Svetski dan pešaka obeležen u OŠ “Ratko Pavlović Ćićko”

Autor 7 okt 2017

PROKUPLJE- Osnovna škola “Ratko Pavlović Ćićko” iz Prokuplja, obeležila je Svetski dan pešaka. Kroz upozorenja na poražavajuću statistiku saobraćajnih nezgoda u kojima su žrtve pešaci, ukazali su na uzroke nezgoda kroz bezbedno prelaženje ulica i učešće u saobraćaju. Kroz prikaz predavanja, kviza i asocijacija učesnici su pokazali naučeno i stekli pravo na kretanje u saobraćaju.
Čas je realizovao nastavnik TiO, Mališa Stevanović uz asistenciju Zorana Petkovića i Jelice Orlović.
Ono što je važno jeste činjenica da je na putevima  Republike Srbije samo u 2013. godini život izgubilo 650 ljudi. Od ukupnog broja poginulih 11 su bila deca mlađa od 14 godina.
Jedan od glavnih uzroka nezgode dece kao pešaka jeste ” izletanje” na ulicu- ističe nastavnik Mališa Stevanović.
Sistematičnim radom na njihovom saobraćajnom vaspitanju od učešća roditelja, škole, lokalne vlasti i nacionalnih kampanja usmerenih na bezbednost dece od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda.
S obzirom na to da deca mlađa od 12 godina nedovoljno dobro procenjuju udaljenost automobila i vreme koje im je potrebno da pređu ulicu, a uz to su im pažnja i periferni vid slabiji nego kod odraslih, potrebna im je pomoć odraslih učesnika u saobraćaju, kao i znanje o elementarnim pravilima ponašanja koji će njihovo kretanje učiniti bezbednim i dati im osećaj sigurnosti.
Cilj ove akcije je podizanje svesti učenika koji su veoma često na putu od kuće do škole žrtve saobraćajnih nesreća.

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=69740

7 okt 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up