BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Svi gosti Lukovske banje obavezno posete ovu svetinju

LUKOVSKA BANJA- Crkvu Svetog Đorđa posete skoro svi turisti koji borave u Lukovskoj banji. Nalazi se na atraktivnoj loakaciji na visu Nenadov kamen na 980 metara nadmorske visine. Sa vidikovca pored crkve vidi se cela banja.

Crkvu je podiglo preduzeće Planinka a radovi su trajali od 2002. do 2009. godine. Nakon oslikavanja crkvu je osveštao tadašnji vladika niški Irinej.

Da bi posetili crkvu turisti moraju da uzmu ključ na recepciji jednog od tri hotela koji nakon obilaska vraćaju ili prosleđuju u povratku novim posetiocima.

Do crkve vode dva puta iz centra banje. Prvi dužine 2,4 kilometara vodi kroz borovu i jelovu šumu. Uz put ima puno klupa, skoro na svakoj krivini, tako da može da se pravi pauza. Postoji i kraća maršruta od 900 metara, ali je staza strmija.

U crkvi se može ostaviti prilog, kutija za novac je odmah pored ulaza, a novčanice naslagane. Tu su i šibice i sveće, pa se svako može poslužiti. Sve funkcioniše bez problema na bazi poverenja, baš kao i otključavanje i zaključavanje za koja su odgovorni turisti.

Kad gosti stignu do najlepšeg vidikovca lukovskog kraja tamo ih osim pogleda čeka i razmišljanje na temu „Tek na vrhu vidiš svrhu“.

To je natpis ispred ulaza u crkvenu portu koji ima svoju simboliku, kao i sama pozicija na kojoj je ovo sveto mesto sazidano.

Pošto je na vrhu brda crkva Svetog Đorđa se vidi od sva tri hotela koji su u podnožju, od „Kopaonika“, „Jelaka“ i najnovijeg „Bele jele“.

U crkvi se ne služi liturgija, a posetioci mogu da upale sveće i ostave prilog.

(Foto fejsbuk stranica Lukovska banja)

 

(Tekst je objavljen u okviru projekta „Verski turitam razvojna šansa  Kuršumlije“, koji je finansijski podržala Opština Kuršumlija, sprovodeći javni poziv za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2024. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koiji je dodelio sredstva)

8
1
Soko Banja

Povezano

3 komentara

  1. Zaista izvanredan pogled sa vidikovca pored crkve. Jedino me znam da li se na stenama iznad još uvek gnezde orlovi? Jedan je kružio ne mnogo visoko iznad mene. Pomislio sam da njegovim vidom me odlično vidi i da stene da se slučajno ne oseća ugrožen? On ili gnezdo? Nije mi bilo prijatno, ogromna je to ptica i ni malo bezazlena. Ko misli da je labud ili galeb bezopasan neka pokuša da ga iziritira a kamo li orao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button