U kategoriji Blace, Poslednje Vesti, Reportaža.

Titovo kumče punih 50 godina bez prekida radi kao trgovac, prepoznatljiv po crvenom mantilu

Autor 13 nov 2017

BLACE- U Blacu a i šire niko ne može da se pohvali da punih 50 godina radi kao trgovac. Prešao je put od računanja olovkom do najsavremenije digitalne kase. Ovo je priča o Neci Dragićeviću, Titovom kumčetu, trgovcu u crvenom mantilu.

-Počeo sam da radim kao trgovac sa 17 godina i dan danas, punih 50 godina, radim isti posao, priseća se Neca Dragićević pola veka duge trgovačke karijere.

Dragićević je rođen je 1950. godine. Kao trgovac je počeo da radi  još kao učenik srednje trgovačke škole  a isti posao i danas radi.

Iako je u penziju otišao pre dve godine za Necu ovo nije bio kraj trgovačke karijere, jer je isti posao nastavio da radi  u privatnoj prodavnici svoga sina Gorana.

Danas radi u seoskoj prodavnici “Moravac” u selu Stubal nadomak Blaca. Radni vek proveo je pešačeći do mnogo kilometara udaljenih sela gde je radio u seoskim prodavnicama, a i u detinjstvu je bio đak-pešak.

Sada je kaže, mnogo lakše raditi u trgovini jer postoje savremene kase a nekada se računalo uz pomoć olovke i papira, radilo se na takozvanu – fijoku.

Neca je čovek koji je u svom kraju prepoznatljiv po specifičnom stajlingu, ili bolje reći on je čovek koji uvek nosi odevne predmete crvene boje, pa čak i radni mantil.

Pročitajte i...  Opštinska izborna komisija proglasila izbornu listu "Grupa građana Spasimo Kuršumliju vreme je -Nebojša Krstić"

Najlepši događaj koji mu se desio u pola veka dugom stažu trgovca je dan kada je kao vatreni navijač Partizana dobio slobodan dan da ode na derbi utakmicu između FK Partizan i FK Crvena Zvezda koja se igrala na tadašnjem stadionu JNA.

Neca ističe da je imao želju da završi pravni fakultet a ne da postane trgovac, ali roditelji nisu imali novca za njegovo školovanje pa je sudbina htela da ovaj posao bude njegovo životno opredeljenje i to ni manje ni više nego pola veka.

Kao trgovac za pola veka rada,  nije imao nikada pronevere, mušterije uvek dočekuje sa osmehom, brzo ih uslužuje i svoj posao uvek radi savesno i korektno.

Za 37 godina provedinih u trgovačkom preduzeću “Jedinstvo”, samo jednom je koristio godišnji odmor bez ijednog dana bolovanja.

-Moj odnos prema potrošačima uvek je na visini, ističe Neca koji mladim trgovcima poručuje da budu vredni i pošteni i ljubazni prema potrošačima.

Radni vek dug pola veka…

Neca Dragićević (67) rođen je u blačkom selu Čunguli. Osnovnu školu završio je u Barbatovcu kao đak pešak koji je do škole svakodnevno pešačio 10 kilometara u oba pravca.

Pročitajte i...  Krvavi pir pasa lutalica

Po završetku osnovne škole razmišljao je, kako kaže, kako da nađe način za dalje školovanje kako bi što pre došao do posla i pobegao  od sirotinje, jer potiče iz siromašne porodice.

-U to vreme saznao sam da je trgovinsko preduzeće “Jedinstvo” raspisalo oglas za prijem 10 učenika a uslovi su bili idealni. Jedinstvo je plaćalo sve obaveze prema školi. Bilo je 120 zahteva a ja nisam bio primljen.

S obzirom da sam kao dvanaesto dete u porodici, bio Titovo kumče, moj otac imao je dopis iz maršalata sa Titovim potpisom da svako dete iz ovakvih porodica koje završi kvalifikaciju savetuje se da bude primljeno u firmu.

Zahvaljujući tom papiru, koji je inspektor Voja Šestić priložio Jedinstvu, ja sam primljen kao 11 učenik kojeg je ova firma stipendirala.

Jednu polovinu školske godine provodio sam na praksi u Jedinstvu a drugu polovinu u trgovačkoj školi u Nišu

Posle završetka škole odmah je primljen u radni odnos. Prvi posao dobio je u seoskoj prodavnici u blačkom selu Rašici gde je putovao 14 kilometara do posla u oba pravca. Posle toga radio je u seoskim prodavnicama u Prebrezi i Čunguli a potom i u kuršumlijskom selu Tmavi, nakon čega je dobio posao u Blacu gde je narednih 37 godina radio.

Pročitajte i...  Todići zasadili još šest hektara vinograda

-Pošto nakon raspada firme nisam imao uslova da odem u penziju, sin mi je otvorio privatno prodavnicu gde sam nastavio da radim sve do penzije.

Danas želi da se zahvali direktoru Miši Dunjiću koji mu je dvadeset godina bio direktor,  koji je znajući da Neca potiče iz siromašne porodice, uvek bio tu da ga posavetuje kako da radi u budućnosti i kako da postane dobar trgovac.

-Nikada nisam imao problema u poslu, nikada nisam imao proneveru a rezultati rada bili su dobri, zato želim da pozdravim čoveka koji mi je 20 godina bio direktor-kaže Neca.

Pored trgovine koju i danas radim bavim se i sportom, fudbalom,  i vatreni sam navijač FK Partizan i mog blačkog kluba Jastrebac, ističe Neca koji se posebno zahvalio i sinu Goranu koji mu je omogućio da stekne uslov za penziju u kojoj je od 2015. godine.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=71755

13 nov 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Titovo kumče punih 50 godina bez prekida radi kao trgovac, prepoznatljiv po crvenom mantilu”

  1. Kliker

    Neca, blacka legenda. Čovek vredan, posten, iskren. Živ i zdrav nam bio jos dugo godina ljudino

  2. BIZNIS

    Ma kakaka danasnja trgovina.Nekad si mogao na radnom mestu da zaradis sastraneza sebe i za preduzece danas gledam ove sto rade u privatnim trgovinama samo vucu kutije a nista sastrane ne moze da ostane.

  3. Dobar drug i prijatelj,milion saveta mi je u zivotu dao!

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up