BlaceDruštvoPoslednje Vesti

Todići zasadili još šest hektara vinograda

BLACE- U Donjoj Jošanici kod Blaca, ni vanredno stanje, ni koronavirus, nisu omeli vinogradare da obave redovne poslove u vinogradima i podignu nove zasade loze. Ovaj kraj poznat je po prokupcu, autohtonoj sorti od koje se prave najbolja vina.
Porodičnu tradiciju dugu više od jednog veka Slavica i Goran Todić iz Donje Jošanice, kod Blaca, nastavili su uzgojem autohtonih sorti grožđa. Priroda, kažu, ne može da čeka, pa su ovih dana zasadili su još šest hektara vinograda.
– Rad nije bio obustavljen. Radili smo od samog starta, sve radove koje treba, od lačanja, zaštite vinograda, vezivanja, sada sadimo – kaže Milan Jovanović, tehnolog.
Dr Slavica Todić, profesorka vinogradarstva dodaje:
– Bili smo u dilemi da li da ono što smo planirali sprovedemo i jednostavno, razmišljali smo da li da uđemo u ovaj posao, da podižemo nove vinograde. Međutim, ono što je prelomilo i bilo ključno da odlučimo da ipak krenemo u sadnju ovog proleća su te obećane subvencije od države. Očekujemo da će nam to biti velika pomoć.
Todići imaju 30 hektara zasada, u naredne dve godine planiraju da udvostruče zasade, jer uslovi pod kojima se uzgaja grožđe, i što je najvažnije – dobija odlično vino, gotovo su idealni.
– To je sklop, dobro zemljište, dobra klima, dobra ekspozicija, lepa nadmorska visina – napominje Goran Todić, vlasnik vinarije Doja.
Ulaganje i trud se isplate, o čemu svedoči mesto na probirljivom svetskom tržištu. Goran Todić kaže da se njegova vina izvoze u Ameriku, Sloveniju, Holandiju, sa Kinezima je vrlo blizu postizanja dogovora. Smatra da su zbog toga vinari svojevrsni ambasadori naše zemlje.
Vina koja se rađaju sa pogledom na topličku kotlinu, neguju se u podrumu savremene vinarije, gde su postavljeni temelji vinogradarstva i vinarstva topličkog kraja.
(Izvor RTS)
50% LikesVS
50% Dislikes
Više
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button