Soko Banja

FAM

FAM

BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeŽitorađa

Toplička akademija proslavila dve godine postojanja i uspešnog rada

PROKUPLJE- Toplička akademija strukovnih studija u Prokuplju juče je obeležila dve godine postojanja i uspešnog rada.

Svečanosti povodom obeležavanja važnog datuma za ovu visokoškolsku ustanovu u toplčkom kraju, prisustvovali su predstavnici akademija strukovnih studija u Srbiji, predstavnici lokalnih samouprava, Topličkog okruga, obrazovnih ustanova, instutucija, profesori i studenti.

Prisutne je pozdravio predsednik Topličke akademije strukovnih studija dr Zvonko Zlatanović.

– Danas naša Akademija slavi veoma važan dan. Pre dve godine Odlukom Vlade Republike Srbije, 11. maja. 2022. godine, osnovana je Toplička akademija strukovnih studija u Prokupolju. Pre svega, zahvalio bih se Vladi Republike Srbije na razumevanju za osnivanjem jedne ovakve instutucije u Topličkom okrugu, Ministarstvu prosvete državnom sekretaru Marijani Dukić Mijatović na svestranoj podršci i saradnji i najzaslužnijem čoveku koji je dao veliki doprinos formiranju naše Akademije, doc.dr Darku Laketiću. Ponosni smo na sve generacije studenata koji su prošli kroz naše učionice i amfiteatar, koji su im omogućili da ostvare svoje profesionalne snove. Danas, više nego ikada, suočavamo se sa izazovima koji zahtevaju inovativne i multidisciplinarne pristupe sticanju znanja. Ovom prilikom obećavam da ćemo nastaviti da ulažemo u razvoj naše Akademije, da osnažujemo ljudske i materijalne resurse i da našim studentima pružamo kvalitetno obrazovanje, što će im omogućiti da postanu dobri stručnjaci u svojim oblastima, kazao je Zlatanović.

Ovom prilikom on se zahvalio svima koji su doprineli uspešnom radu ove visokoobrazovne ustanove i pozvao svršene srednjoškolce da zakorače u učionice i amfiteatar Akademije gde mogu da izaberu jedan od 17 nastavnih programa koje nudi ova ustanova.

Toplička akademija strukovnih studija nastala je spajanjem dve visokoškolske ustanove sa dugom tradicijom, Odseka za poslovne studije u Blacu i Odsek za poljoprivredno-prehrambene studije u Prokuplju. Nakon formiranja Akademije ubrzo je osnovan i Odsek za Medicinske studije.

Prošle godine upisana je prva generacija  studenata na strukovnom programu strukovna medicinska sestra. Ove godine Toplička akademija upisuje 400 studenata na budžetskim mestima a ukupno 780 studenata na svim odsecima, na osnovnim strukovnim studijama, 150 student na specijalističkim strukovnim studijama i 76 na master studijama. Takođe Akademija očekuje ove godine i akreditaciju novog studijskog programa na Odseku za medicinske studije a to je strukovni fizioterapeut.

Načelnik topličkog okruga Zlatan Miljković je rekao da proslava važnog datuma nije samo   prilika za slavlje, već i za duboko razmišljanje o značaju obrazovanja.

– Toplička akademija nije samo mesto gde se stiče znanje, ona je centar informacija, istraživanja i razvoja. Kroz svoje programe Akademija inspiriše studente da  razmišljaju kritički, istražuju nove ideje, doprinose društvenim promenama. Njen uticaj se ne može meriti samo diplomama koje se dodeljuju, već dubinom i širinom doprinosa našem društvu. Visoko obrazovanje u Topličkom okrugu nije samo privilegija, već je i pravo svakog pojedinca. Ovo nije samo investicija u budućnost, već i ključ za rešavanje izazova sa kojim se suočavamo. Kroz svoje programe Akademija osnažuje mlade ljude da postanu lideri, inovatori i promenitelji u svom okruženju.  Svaki student koji prođe kroz ove učionice nosi sa sobom ne samo znanje već i odgovornost prema zajednici. Mi verujemo u njihovu snagu i sposobnost da oblikuju budućnost naše zajednice. Kroz svoje akademske i vanakademske aktivnosti naši studenti doprinose razvoju kulture, ekonomije i društvu u celini, naglasio je načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković i izrazio zahvalnost svima koji su doprineli uspehu ove institucije, a posebno dr Darku Laketiću koji je mnogo vremena i energije uložio u rad i razvoj Akademije i zaslužan je za osnivanje novog odseka, Odseka za medicinske studije, koji ove godine upisuje duplo više studenata nego prethodne, za koji vlada veliko interesovanje.

Toplička akademija strukovnih studija danas je dodelila zahvalnice zaslužnim pojedincija i firmama koje su podržale njen rad i doprinele ovako velikom uspehu.

Zahvalnice su uručene najboljim studentima, Aleksandri Petković, Martini Kocić, Moniki Dimov. Zahvalnice su dobili i Marijana Dukić Mijatović državni sekretar Ministarstva prosvete, doc.dr Darko Laketić, narodni poslanik i Miroslav Antović, gradonačelnik Prokuplja.

Zahvalnica je uručena i Danijeli Pecarski, predsednici Akademije strukovnih studija u Beogradu, načelniku Topličkog okruga Zlatanu Miljkoviću, predsedniku Opštine Blace, Ivanu Burgiću, Zdravstvenom centru Toplica u Prokuplju, Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, prof.dr. Milanu Stefanoviću, Akcionarskom društvu „Planinka“ Kuršumlija, Mlekari „Milk Hauc“ Niš i Pekari „Branković“ u Nišu.

U kulturnom delu programa nastupio je hor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ u Prokuplju, pod vođstvom dirigentice Sanje Stojković Antović, kao i dramski umetnik Srđan Živković.

3
2
Soko Banja

Povezano

4 komentara

 1. Što pre zatvoriti ovakve radionice kojekakvih lažnih intelektualaca! Fakultet je Beograd, eventualno Niš!Nekad se, pre svih onih ratova, znalo, studira se u Gracu, Sorrboni …a ne Blace, Majdanpek, i šta još…

  17
  8
  1. Eee ali ko ima vezu sa ovakvom diplomom uđe na budžet, umesto da bude srednjoškolac. Ime nije tebi upućeno, već je sarkazam. A ne šalim se kad svima oko sebe kažem ako si pošten zašto si ostao ziviš u Srbiji? Ovde ćeš se čitav život osećati kao budala gledajući kako se bogate na očigled svih a niko ih ne hapsi.

   16
   4
  2. Bravo. Zavrsio sam ovu visoku skolu i znam mnogo njih koji su zavrsili u Blacu i sl. Cisto gubljenje vremena i pogotovu para. Kako kozu to nije zavrsio samo onaj ko nije upisao… cisto pranje para a diploma ne vredi nista jer ue znanje steceno tamo nula…

   7
   3
 2. Preds.Čarapiću kad će ova akademija otvoroti bar jednu visoku školu u Kuršumliji?
  Za turizam npr po sistemu dualnoh obrazovanja

  12
  4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button