Smiley face
U kategoriji Društvo, Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Toplički Spajdermen – Čovek koji je preživeo strujni udar od 380 volti

Autor 19 maja 2018

PROKUPLJE- Dragan Stojanović – Spajdermen. Ovo ime vam najverovatnije ništa ne znači. Ali, ako ste nekad bili u neprijatnoj situacuji da vam otkaže telefonska linija, možda ste imali srećan sticaj okolnosti da vam jedan vitalni pedesetogodišnjak reši problem, verući se poput mačke po vašem krovu, ne tražeći od vas čak ni merdevine, a kamoli čašu vode, piće ili cigaretu po obavljenom poslu. Jer to je prokupački “Spajdermen”, radnik, TT monter prokupačkog Telekoma, asketa i sportista.

Ovako je započeta priča o ovom neobičnom čoveku, pre desetak godina kad sam ga upoznao u akciji na krovu moje kuće. Pa saznajte i vi nešto više o njemu, jer on to zaslužuje, naročito zbog toga što je, kako sam čuo, otišao u zaista zasluženu penziju. Da se podsetimo, ukratko, ko je – “Spajdermen” :
Rođen 1959. godine, od malena je ispoljavao bogom darivanu spretnost u penjanju na visinu bez ikakvog straha, što je kasnije bilo odlučujuće kod izbora posla kojim će se baviti i u njemu takmičiti.
Njegova prirodna sportska konstitucija vodila ga je putem sporta: fudbala, košarke, sportskog ribolova, do konačnog zaposlenja u Telekomu 1985. godine, na radnom mestu TT montera.
Svoj neobični dar verifikovao je sedmogodišnjim takmičenjem u visinskim radovima – vazdušnom delu, disciplini u kojoj su radnici prokupačkog Telekoma bili najbolji u zemlji, a naš “Spajdermen” višestruki prvak države, a isto toliko puta drugi i treći u ozbiljnoj konkurenciji mlađih i 12 do 15 godina od njega.
Tako je bilo i na takmičenju 2008. godine na Zlatiboru od 8. – 11. maja, kada je kao najstariji takmičar osvojio izvanredno treće mesto, dokazavši da kao jedini stalni učesnik u ovo vrsti nadmetanja još uvek može da se nosi sa mlađima i zdravstveno sposobnijima.

Jer, naš toplički Spajdermen je imao teški peh, povredu na radu, doživeo je strujni udar od 380 volti, kada je otrgnuvši se od struje svojom neverovatnom snagom, pao sa visine od šest metara, zadobivši pri tom tešku frakturu pete i skočnog zgloba od kakve drugi najčešće ostaju invalidi, a kod onih nešto bolje sreće, rehabilitacija traje minimum godinu dana.
No, naš čovek pauk oporavio se za samo 2,5 meseca, i već trećeg meseca učestvovao na takmičenju u Banji Koviljači, gde je u konkurenciji od 48 ekipa zauzeo drugo mesto. Štaviše, od tadašnjeg prvaka sišao je sa visine čitavih minut i po brže.
Dragan ima još jedan nadimak o kojem ređe priča, a koji je doneo s ratišta. Naime, zbog njegove natprirodne brzine i spretnosti saborci su ga prozvali “kobra”.
Zato, ako ste nekad imali prilike da ugledate čoveka kako se neverovatnom lakoćom i brzinom kreće po nekom krovu našeg grada i nestaje poput iluzioniste u utrobu tavana, niste imali razloga za brigu.
Bio je to samo naš toplički “Spajdermen” …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=80516

19 maja 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up