Soko Banja

FAM

FAM

DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Treća modna revija učenika Tehničke škole „15.maj“

PROKUPLJE- „Moja bela košulja“, bila je treća po redu modna revija, koju su učenici Tehničke škole „15. maj“ osmislili i predstavili ljubiteljima mode u galeriji „Boža Ilić“. Nastala je uz podršku i pod budnim okom direktora ove škole Biljane Milenković, mentorstvom i kreativnim usmeravanjem nastavnika tekstilne grupe predmeta, Gordane Vukajlović, Suzane Koprivice i Nataše Đorđević, kao i pomoćnog nastavnika Mirjane Jović.

-Tehničar-modelar odeće je kod nas već četiri godine, izašla je jedna generacija iz te struke i ovo je treća godina kako organizujemo modnu reviju. Uvek su imale interesantne nazive, a ove godine je to „moja bela košulja“. Mnoga deca koja vole kreativnost upišu smer iz radoznalosti, ali kad uđu u tu sferu, onda još više zavole to kroz konstrukcije i različite predmete, kroz vannastavne aktivnosti. Ova modna revija nastala je na osnovu njihove želje, u zavisnosti od toga šta vole da oblače, oni na konstrukcijama konstruišu modele, a onda u praksi i realizuju to, rekla je direktorka ove škole Biljana Milenković i dodala da revija sadrži 12 modela, koji su nastali u savremenom kabinetu, koji ima i obične šivaće mašine, ali i specijalne mašine za vez, prese za peglanje i još mnogo toga što je potrebno za rad u ovoj struci.

-Bela košulja se nametnula kao ideja vodilja za ovogodišnju, sada već tradicionalnu treću reviju modela učenika. U nošenju bele košulje učenici vide način da istaknu sve vrednosti koje ona promoviše, da ono što je jednom dobro, ostaje zauvek dobro. Modeli su inspirisani najnovijim urbanim kreacijama bele košulje, sa blago naglašenim obrisima klasičnog kroja, koji ovu košulju čini vanvremenskim modnim detaljem, rekla je profesor Gordana Vukajlović.

 

Ona je istakla da su kroz reviju hteli da prikažu sliku o dobroti koju treba da nosimo sa sobom i da je dalje širimo.

-Zato su svi naši modeli vezani za ljubav, veru, lepotu, harizmu, eleganciju, plemenitost, sve ono što je svima nama potrebno, a što nam često mnogo nedostaje, naglasila je Vukajlović.

Učenica trećeg razreda, smera tehničar-modelar odeće, Sara Marković, koja je bila deo ove modne revije i učestvovanjem u njenoj realizaciji, ali i kao voditelj programa i model, oduševljena je svakodnevnim radom u ovoj školi i smeru koji pohađa.

-Tehničari modelari odeće su jedna velika porodica. Harmonija koju ova školska porodica poseduje je prava retkost i bogatstvo. Ovo je bio naš način da vas podstaknemo da potražite svoju belu košulju, zablistate u njoj i istaknete jednostavnost, eleganciju i smernost, koju ona nosi. Naše zajedništvo još jednom je večaeras zablistalo i dokazalo da je sve ostvarivo ukoliko imate podršku onih sa kojima učite, delite i stvarate, uz uslove, koji su za učenje i rad odlični, naglasila je Markovićeva.

Učenica prvog razreda ovog smera Jovana Jakšić iz Medveđe, bila je deo ovog događaja kao posmatrač, ali je istakla da jedva čeka da u ovakvim manifestacijama i stvara i učestvuje.

-Ovde sam se upisala u srednju školu, zato što sam čula samo mnogo lepih stvari o ovom smeru i zainteresovala sam se. Čula sam da idu kreativna deca, da se rade mnogo kreativne stvari vezane za umetnost, odnosno mnoge stvari u kojima sam ja dobra. Nisam htela likovnu školu, pa sam se zato odlučila za ovaj vid umetničkog stvaralaštva. Jer stvarati nove kreacije ustvari jeste jedna vrsta umetnosti, rekla je Jakšićeva i dodala da se nije pokajala, da vredno uči i da su joj utisci o samoj školi i radu u njoj sa vršnjacima i profesorima jako dobri.

 

– Veoma sam zadovoljna ovim smerom, već sada se radujem i jedva čekam da budem deo ovakve manifestacije. Planiram da upišem fakultet, koji će sasvim sigurno imati veze sa ovim i smatram da ću u ovoj srednjoj školi naučiti sve što je potrebno da ponesem kao dobar temelj, koji će mi omogućiti da napredujem kasnije na fakultetu, podvukla je ova učenica.

Da su kreacije ovih učenika bile veličanstvene, potvrdila je oduševljena publika, koja nam je rekla da bi rado nosila neke od ovih modela na različitim svečanostima, kao i da ih na svojim maturama, mogu s ponosom poneti i buduće maturantkinje.

Kao deo cele ove priče, pre nastajanja i realizacije modne revije, jeste i likovni konkurs, koji je Tehnička škola „15. maj“ ove godine raspisala po peti put za učenike osmog razreda osnovnih škola Topličkog upravnog okruga.

-U okviru ovog konkursa, biramo najbolje radove u oblasti savremenog odevanja, a neke od modnih kreacija učenika koje smo nagradili, bile su upravo inspiracija za ovogodišnju modnu kolekciju, rekla je direktorka škole Biljana Milenković, uručujući diplome nagrađenim stvaraocima, Lani Ivanović (prvo mesto, škola „Mirko“), Tamari Mitrović (drugo mesto, škola „Tatko“) i Milici Mitrović (treće mesto, škola „9. oktobar“). Specijalna nagrada na ovom konkursu za originalnost pripala je Leni Stanković iz škole u Pejkovcu.

 

Tehnička škola „15. maj“, formirana je davne 1964. godine, kao škola učenika u privredi iz potrebe da tadašnji sarači, krojači, zlatari, kovači, dobiju viši stepen od zanatskog. Do danas je prošla kroz različite faze svog razvoja.

U ovoj školskoj godini u njoj se obrazuju učenici u četiri područja rada i to – elketrotehnika, mašinstvo i obrada materijala, saobraćaj i tekstilstvo. U području tekstilstva školuje se peta generacija tehničara modelara odeće, koji kreativno  veštim rukama, neguju tradiciju zanatskih veština posleratnih konfekcionara u Prokuplju, a koji su upravo bili inspiracija, da se pre 60 godina, pokrene škola učenika u privredi.

0
0
Soko Banja

Povezano

Jedan komentar

  1. E kuršumličani nesposobni…imate 5 firmi koje šiju za strance…u kojima radi oko 250 radnika…umesto da i Vi otvorite u Kuršumliji jedno takvo odeljenje i da deca imaju siguran poso..vi gledate kako vozovi prolaze…doduse nisu jos ponovo krenuli

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button