U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Tropske vrućine smetaju hroničnim bolesnicima

Autor 9 avg 2019

PROKUPLJE- Iako tropske vrućine negativno utiču na zdravlje, posebno hroničnih pacijenata, iz Doma zdravlja saopštili su da je broj građana koji ovih dana traže hitnu medicinsku pomoć uobičajen i kreće se u proseku od 60-70 pacijenata dnevno.
-Služba hitne pomoći je ovih dana imala neznatno povećan broj pacijenata i to su uglavnom bili hronični bolesnici. Velike vrućine najviše utiču na zdravlje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom, astmatičara, dijabetičara i psihičkih bolesnika. Građanima savetujemo da redovno uzimaju svoju terapiju i da u periodu od 11 do 17 časova izbegavaju veće fizičke aktivnosti, kazala je portparol Doma zdravlja Violeta Mirković.
Iz ove zdravstvene ustanove upozoravaju roditelje da ovih dana, kada se očekuje porast temperature, posebnu pažnju obrate na decu, jer sve preventivne mere važe i za najmlađe sugrađane.
To podrazumeva uzimanje što više tečnosti, adekvatnu garderobu i često provetravanje prostorija, kao i boravak u rashlađenim prostorijama. Posebno treba upozoriti roditelje da ne ostavljaju decu u zatvorenim automobilima, čak iako su klimatizovani, ali i da u rashlađenom prostoru ne sme da bude razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature veća od sedam stepeni.
Visoke temperature opasne su i za vozače, te se tako savetuje da na put kreću odmorni i da tokom vožnje prave česte pauze.
-Želim da istaknem da su naši pacijenti veoma disciplinovani i da se pridržavaju naših saveta, tako da u ovom periodu nismo imali alarmantna stanja, već je broj pacijenata uobičajen za ovaj period, istakla je portparol Doma zdravlja u Prokuplju Violeta Mirković.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=470328

9 avg 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up