U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Turci dali 200.000 evra, a nikakva vajda

Autor 5 feb 2019

‚PROKUPLJE- Na području Topličkog okruga i opštine Merošina pre skoro tri godine postavljeno je 40 automatskih meteoroloških stanica, koje je finansirala turska organizacija TIKA, sa oko o 200 hiljada evra. Najveću korist od njih trebalo je da imaju poljoprivrednici, ali sistem još nije proradio.

Poznati blački voćar Jugoslav Azdejković, u čijem je voćnjaku postavljena jedna od četrdeset meteoroloških stanica , kaže da su poljoprivrednici imali velika očekivanja od ovog sistema.
“Kad je trebalo da instaliraju, oni su nam pričali da će ona biti povezana, da ćemo mi dobijati neke podatke o vremenskim prilikama, verovatno i u vezi prskanja, pošto je ovde voćarski kraj. Mi smo se nadali da će to da bude u funkciji i da nam dosta pomogne,” kaže Azdejković.

Stručnjaci Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju saglasni su da u ovakvoj situaciji najveću štetu trpe poljoprivrednici, koji su i dalje uglavnom prepušteni sami sebi, dok za to vreme jedan od najsavremenijih sistema stoji neiskorišćen.
Snežana Jović, savetodavac u PSS u Prokuplju, kaže: “Kada budemo u tom sistemu prognozno – izveštajne službe, onda ćemo imati skoro 99 % tačnih podataka kada, u kom periodu tretirati, kojim sredstvima, u kojoj količini, sve se nalazi u SMS poruci”.

To što automatske meteorološke stanice još uvek nisu funkcionalne, posledica je poznih dešavanja i previranja u ovoj službi u prethodnom periodu, kada je doveden u pitanje i njen sam opstanak, tvrdi v.d. direktora Dejan Tonić. On očekuje da ceo sistem profunkcioniše već do početka prolećne sezone, ali na znatno širem prostoru.
“Ministarstvo poljoprivrede i uprava za zaštitu bilja su predložili da jedan deo stanica, agrometeoroloških stanica, koje se nalaze na našem terenu, razmestimo po okruzima u okolini, što znači Nišavski, Jablanički i Rasinski”,kaže Tonić.

Najnovije:  Zorana Mihajlović: 2,6 milijardi za puteve u Topličkom okrugu

Da se na ove stanice ozbiljno računa u daljem radu Prognozno- izveštajne službe Srbije, RTS – u je potvrđeno i u ministarstvu poljoprivrede, gde ističu spremnost da pomognu u razmeštanju i što bržem osposobljavanju sistema.

(RTS)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=460959

5 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Turci dali 200.000 evra, a nikakva vajda”

  1. Bard

    Ozbiljno računaju hahaha. Samo greota što su oni neozbiljni . Sve mi se čini da od toliko zaposlenih, nemaju stručne ljude koji će taj sistem održavati i uopšte staviti u funkciju

  2. ja

    sta u srbiji radi pa da se nadamo i ovome da proradi?

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up