U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Turci ’oće da investiraju u Sagonjevo?

Autor 14 dec 2018

KURŠUMLIJA- Svaka jesen je lepa, a posebno ova u novembru, kada ima najviše slava, pa pola Srba slavi svoju krsnu slavu, a druga polovina ide u goste. Sa našom državom nije tako, ugasili su praznik 29. novembar, kada smo stvorili državu i napredovali, a prisvojili tuđi praznik, Dan primirja, kada smo najviše stradali u društvu pobednika.

Nekada je naš gradski narod za 29. novembar masovno odlazio kod rođaka u selo, a po prazniku sa punim kolima seljačke hrane uživao u gradu. Na ovogodišnji državni praznik Primirja dosta našeg naroda, u nedostatku rođaka sa sela, potrča po komšijskim državama. Na sve četiri strane turističke agencije poslaše pune autobuse. U jednom od tih nađoh se i ja na putu od Sagonjeva do Istanbula na Bosforu. I tamo nas sve lepo dočekaše.

Ovoga puta 3-5 dana boravilo je mnogo Srba u Istanbulu. Za vreme mog boravka u Istanbulu najveći deo vremena proveo sam na trgovima i ulicama. U ovom gradu se može dogovoriti sa svima, domaćinima i turistima, od Austrije do Aljaske. Svi se sporazumevaju na svoj način.

Tri reči su veoma bitne za sve: Abe, pliz i jok. U ovom čistom gradu svi su bezbedni, nema kriminala, razbojnika, prevaranata, alkohola, droge. Ovaj narod je vredan i radan i svi imaju posla. Ovaj narod ima dobru dušu i veliko srce i svako se trudi da ti pomogne. Porodica im je na prvom mestu, imaju svoje lične i društvene obaveze, a neopterećuju se sa rodnom ravnopravnošću, kučećim, ženskim i dečijim pravima. Za vreme mog boravka u 14-milionskom gradu Istanbulu video sam samo tri kučeta.

Sultan Murat osmi i sultanija bili su veoma ljubazni  prema nama. Obukli i obuli nas dobro,  pa hranili i darovali sve o našem trošku, pa je i autobusima bilo teško da utovare sve nas ’’torbare’’, a na najvećem graničnom prelazu u Evropi – Kapikule, stigosmo 15-ti po redu autobusom, a iza nas se kasnije kraj nije video.

Tamo u Konstantinopolju-Carigradu-Istanbulu sretoh i potomke Ćamila, Reze i Derviša, koji su mom pradedi Timotiju,  te Vukoju i Miladinu prodali imanje u Sagonjevu, 7. septembra 1886. Godine, po overenoj tapiji broj 3604 u Sudu okruga Topličkog Kraljevine Srbije. Sa njima sam pregovarao da im poklonim deo mog imanja u Sagonjevu pa da iduće godine dođu u  selo na izbore za članove Saveta naše Mesne zajednice. Ako budemo zajednički formirali seosku vlast imaćemo valjanog razloga da zamolimo tursku Vladu da nam pomogne da završimo asfaltiranje preostalog puta do Sagonjeva u dužini od 1 700 metara. Biće to kraj naših nadanja i obećanja, a prestaćemo više da molimo našu opštinsku upravu  da brine o nama i da nam pomognu da možemo lako doći  i otici iz sela, kao sav normalan svet u ovom  21. veku.

Ako oni budu hteli da dođu, od njih ima mnogo dobrog da naučimo, kako da radimo i od svog rada bolje da živimo i biće nam u zajednici svima bolje. To je mnogo bolje nego da mi đuture godinama odlazimo tamo i ostavljamo im naše pare.

(Autor Radovan Radovanović, član saveta Mesne zajednice sagonjevo)

Foto reportaža iz Istanbula:


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=88941

14 dec 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Turci ’oće da investiraju u Sagonjevo?”

 1. Ani

  Ne svidja mi se tekst.

 2. Rade

  Pravite mantije,sa malinom,bice bule odusevljene.

 3. Rade Petrovic

  Radovane. Ne rece nam videli sultaniju u Stambolu.

 4. ...........

  Pre ce da docekate da vam Turci urade asfalt nego lokalna vlast. Oni prvo gledaju sebe, za narod ih nije briga.

 5. peda69

  Ooo Turci ne gaste oranje!!!

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up