U kategoriji Blace, Doljevac, Komentar, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Turistički vodič: Saveti za kafanu

Autor 16 juna 2018

PROKUPLJE- Ukoliko ste se prvi put zatekli u provinciji, naravno da ćete svratiti u prvi ugostiteljski objekat, koji vam je “na nogu”, a to je svakako kafana, kojih ima na pretek, jer drugih vidova zabave i turističke ponude uglavnom i nema.
Zato pročitajte ovih nekoliko dobronamernih saveta, da ne bi ste prošli ko “bos po trnju” ili “s golo dupe u koprive”. Naravno ovakvih pojava u našoj sredini nema, ali, eto, ako se slučajno zateknete u nekoj drugoj sredini, koja nije vaša …

Nikad ne pij za šankom, jer će u prijateljskom ćaskanju sa vama konobar – šanker iz tebe suptilno izvući sve podatke o tvom statusu, kretanju, i namerama, te tako “izvođenjem zaključka na osnovu indikacija” proceniti, dali i koliko može da te “ošiša”.
A to se za šankom izvodi ovako: Ti njemu daš iljadarku, on iz novčanika izvadi petsto i spusti na donji deo šanka. Tvoju “iljku” stavi u buđelar i počne da ti vraća kusur do petsto. Kad se pobuniš da si mu dao hiljadu, on se samo ljigavo isceri, slegne ramenima i podigne onih petsto odozdo: Nije bale, žimi ti, evo gi desu, tolko si mi dao!
Budući da ne poznaješ nikog u objektu ko bi potvrdio verodostojnost tvog iskaza, i oko sebe vidiš samo face koje te gledaju belo, shvatiš da još i možeš biti izbačen iz kafane zbog remećenja javnog reda i mira, jer se do toga u tom “elitnom” lokalu veoma drži, makar dok se lokalni dokonaši ne podnapiju.
Pošto se pomiriš sa nastalom situacijom, najčešće ćeš čuti pomenutog konobara kako s ushićenjem i ljubaznim osmehom na licu izgovara: Aj i ja da dam po jednu komšo, imam si i ja dušu, sve mu ebem!
Tako ćeš “zamočan” do kraja ispiti čašicu dobrodošlice, i šumoglav poći iz kafane, jer ti je u onoj čašici bilo sve ono što je skupljano tokom dana sa dna svih ostalih čašica, ali ti naravno nećeš (ne smeš) negodovati, da ne uvrediš domaćina…

Nikad u provincijskoj kafani ne pij domaću rakiju. Većina ovih objekata obično ima “manekena”, koji pije samo tu rakiju i hvali je na sva usta da je čista domaća, a u stvari to je lokalni alkoholičar koji rakiju dobija džabe, kako bi je reklamirao i preporučivao drugima, uz bogatu priču, coktanje zubima pri svakoj gutki i zdušno blagosiljanje.
To je obično neki nastavnik u penziji, koji ima baksuz ženu i ne govori sa svojom majkom a sin se pravi da ga ne poznaje, pa vreme ubija u birtiji, bežeći od kuće.
Ako vam gazda slučajno nazdravi, kobajagi istom domaćom, sa šanka, obratite pažnju na to da li je čašicu podigao s donjeg dela šanka na pult, bučno treskajući njome uz reči: Aj živeli komšija! – budite sigurni da je tu rakiju sipao iz “svoje” flaše, a vama uvalio šećerušu.

Ako te konobar u nekoj kafani u koju si svratio prvi put, a popio si “malo više” pri naplati računa upita: Koliko ste ono beše popili? – znaj da te samo proverava. On je revnosno udarao recke za svako popijeno piće, i ako ustanovi da ti nemaš pojma o broju, obavezno će ti uvaliti APP (ako prođe, prođe). To će raditi i ubuduće kad god svratiš, sve dok se ne izbezobrazi do te mere da ti dva pića naplati kao četiri, od kojih su ti dva naručili prijatelji s drugog stola. Na tvoju reakciju samo će sleći ramenima i reći – Na papirče piše da si popio četiri!

Kad se “odomaćiš” u nekoj kafani, pa ti gazda velikodušno odobri pijenje na “recku”, može se lako desiti da konobar pića koja ti šalju gosti iz drugih delova kafane tebi upiše u tefter, naplati od naručilaca, a pare smota u džep. Na popisu će sve biti tačno, samo će se tebi kad jednog dana dođeš da izmiriš dug, učiniti da si prošlog meseca malo preterao s pićem, pa ćeš se osim za džep pipnuti i za jetru, sa kojim je, uglavnom, sve u redu.

Kao rezime napisanog, opet ćemo napomenuti da u našoj sredini ovakvih pojava nema, pa slobodno možete ići u lokalne kafane na vlastiti rizik, jer na kutiji cigareta pošteno piše “pušenje ubija”, a na flaši rakije ne piše ništa.
No, ako se kojim slučajem zateknete u vama nepoznatoj sredini, radije svratite u neku poslastičarnicu na “Dušu ladi, srce sladi …”.

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=
download huawei firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy course download free

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81939

16 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up