U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

U Badovincima, na Drini, postavljen “Krst- Spomen obeležje” palim borcima Drugog Topličkog gvozdenog puka

Autor 7 sep 2019

KURŠUMLIJA/BADOVINCI- U Badovincima kod Bogatića, na obali Drine, postavljen je “Krst- Spomen obeležje” palim borcima Drugog  topličkog gvozdenog puka. Krst je postavljen povodom obeležavanja 105. godišnjice Bitke na Drini, koje će se održati sutra u nedelju, 8. septembra od 11 časova.

Na  Limanskoj Adi. Okupljeni meštani i potomci ratnika  prisustvovali su podizanju krsta i parastosu postradalim  Topličanima koji su živote položili u odbrani zemlje od agresije u Prvom svetskom ratu.

-Moji pradedovi su ratovali na ovom mestu, da odbrane Mačvu i otadžbinu. Mačvani su bili mobilisani  u Drinsku diviziju. Posle pobede na Ceru, po kazivanju mojih pradedova, oslobodili su Lešnicu i Loznicu, a potom se vratili na Cer odakle su bili dalje raspoređeni u mesto Badovince, gde su zatekli pokolj  stanovništva. Austrougari povlačeći se sa Cera ubijali sve što im se našlo na putu. Kada su Topličani stigli sahranjivali su ubijene. Deda je govorio da od žalosti  nisu mogli tri dana da jedu. Usledila je  bitka za osvetu nejači. Neprijateljski puk “Ban Jalačić”  je ovde izvršio desant. Srpska  vojska ih opkolila i usledila je  noćna krvava bitka, nakon koje je bila krvava Drina, a na obali je bilo krvi preko opanaka. Uspeli su da zarobe dve čete neprijateljskih vojnika u ovoj, po njihovim rečima, najtežoj bici u istoriji rata. I nakon toliko godina Mačvani  i mi potomci podižemo Krst-Spomen obeležje”, kazao  je Zoran Đorđević, rodom iz Kastrata,  potomak ratnika Drugog topličkog gvozdenog puka.

Đorđević je pozvao Topličane na obeležavanje Bitke na Drini, u Badovincima, 8. septembra,  kada je stradalo 33 Topličana i 156 ranjeno. U čast  junaštva naših dedova nastala je pesma “Marš na Drini”, kaže Đorđević.

PROGRAM OBELEŽAVANJA:
1. Prijem gostiju ……………………… 10,45 – 11,00 časova
2. Parastos žrtvama………………….. 11,00 – 11,20
3. Polaganje cveća…….……………… 11,20 – 11,30
4. Obraćanje predstavnika
lokalne samouprave. ………………… 11,30 – 11,40
5. Obraćanje predstavnika potomaka ..11,40 – 11,50
6. Obraćanje predstavnika
Vojske Republike Srbije………………11,50 – 12,00
7. Posluženje ………….……………….. 12,00 – 13,00
8. Završetak programa………………. .. 13,00 časova

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471461

7 sep 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions