FAM
Soko Banja

FAM
BlaceKulturaPoslednje Vesti

U Blacu održana promocija knjige potpukovnika Dragutina Dimčevskog “Krvava granica”

BLACE- Kulturni centar Drainac Blace  i Gradski Odbor SUBNOR-a Vranje organizovali su  promociju knjige “Krvava granica” autora potpukovnika Dragutina Dimčevskog.

Prisutne je pre početka promocije pozdravio predsednik Opštine Blace Ivan Burgić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku da ispred opštine Blace, za koju je naglasio da je junačka i opština šljive, pozdravi prisutne.

-Nadam se da će i generacije posle nas čitati i biti svedoci hrabre borbe naših vojnika sa Karaule Košare, kazao je ovom prilikom predsednik Opštine Blace Ivan Burgić koji se zahvalio SUBNOR-u Vranja i Kulturnom centru Drainac na organizaciji promocije knjige Krvava granica.

Predsednik Opštine Blace, Ivan Burgić ovom prilikom uručio je zahvalnice brigadnom genealu Zoranu Luburi i potpukovniku u penziji Zoranu Burgiću.

Prisutne je ispred Kulturnog centra Drainac Blace pozdravila direktorka Ena Popović koja je svima poželela dobrodošlicu.

Ona se ovom prilikom zahvalila autoru koji je zabeležio našu bližu istoriju i sačuvao je od zaborava, jer to je kako je rekla – nešto što ne smemo zaboraviti. Takođe se zahvalila i učesnicima rata na Kosovu što su čuvali našu zemlju.

O knjizi su  govorili brigadni general mr Zoran Lubura,vojnici sa Košara Nebojša Džamić i Vladan Čkrebo, vojnik sa D.Radanović Slaviša Vučetić iz Blaca i autor knjige potpukovnik Dragutin Dimčevski.

Potpukovnik, Dragutin Dimčevski završio je srednju artiljerijsku podoficirsku školu i Vojnu Akademiju u Zadru.

Dimčevski je, podsećanja radi, u vreme NATO agresije bio zamenik komandanta 53. graničnog bataljona.Povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ga je odlikovao Ordenom Belog orla sa mačevima.

-Veoma sam srećan što večeras sa vama mogu da podeliim sećanja na te teške, bolne, krvave i hrabre dane kada smo 1998/99.godine branili svoju otadžbinu.On se ovom prilikom zahvalio tadašnjim saborcima i naglasio da knjiga  – Krvava granica predstavlja spomen obeležje ne samo onima koji su dali svoje živote, već i onima koji su među nama, da svedoče o tim teškim danima.

Knjiga je nastala iz njegovih iskustava zabeleženih na stranicama radnih i privatnih beležnica.

Ona je argumentovano svedočanstvo ne samo svedoka već i direktnih učesnika u ratu na Košarama.

80% LikesVS
20% Dislikes

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ovu web lokaciju štiti Google reCAPTCHA - Politika privatnostii - Uslovi korišćenja zaštite

Pogledajte takođe
Close
Back to top button