U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

U Grguru održana manifestacija posvećena šljivi, ove godine najbolji rod u poslednjih 15 godina

Autor 15 sep 2018

BLACE- Sinoć je u Grguru održana 9. po redu manifestacija „Selo slavi šljivu“. Manifestaciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

Prisustvovali su brojni gosti, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva poljoprivrede u Vladi Republike Srbije i predstavnici lokalne samouprave opštine Blace, predsednik opštine Blace Milan Ćurčić, pomoćnici predsednika opštine Miroljub Marković i Zoran Jozić, zamenik predsednika Opštine Blace Suzana Veljović i mnogi drugi.

U programskom delu pred čin svečanog otvaranja manifestacije nastupili su FA „ Drainac“ Blace, KUD „ Stojan Novaković „ Blace, OKUD „ Bata Lačković“ Kuršumlija, guslar Života Jevremović iz Igrišta i zdravičar Rade Lazarević. Organizator kulturno – umetničkog programa bio je KUD „ Stojan Novaković“ Blace.

U zabavnom delu programa koncert je imala Ivana Pavković.

Prisutnima su se sa bine obratili Života Janićijević, ispred mesne zajednice Grgure, predsednik opštine Blace Milan Ćurčić i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

Pročitajte i...  Počinje rekonstrukcija Gimnazije

Dobrodošlicu u region koji je prvi u Srbiji proizveo organsko voće, još 2000-te godine, državnom sekretaru u Ministarstvu poljoprivrede Željku Radoševiću i svim prisutnima poželeo je Života Janićijević.

-Uspeli smo da sertifikujemo dva regiona kada je organsko voće u pitanju, region na području Blaca i region na području Brusa. Oba regiona ukupno imaju 1000 vagona organskog voća. Ove godine preko 300 vagona izveženo je svežeg voća u zemlje Evrope i Amerike. Što se tiče kapaciteta Midi organik ima dve sušare kapaciteta 2 tone i sušare koje suše 30 tona za 24 časa. Uspeli smo i ostale proizvođače da pomognemo i da i one suše voće u mini sušarama kojih ima 18. Uskoro se otvara i fabrika za toplu preradu koja će prerađivati svo organik voće sa ovih prostora a imamo takvih 450 proizvođača. U cilju povećanja nataliteta svako novorođeno dete dobiće po 2000 evra kao i svaki sklopljeni brak radnika ove firme dobiće ponaosob po 2000 evra, rekao je u svom obraćanju Života Janićijević, najavljujući još jedan novi projekat odnosno u novoj fabrici koja predstavlja investiciju vrednu preko 2 miliona evra moći će da se prerađuje i šipurak.

Pročitajte i...  Opštinska izborna komisija proglasila izbornu listu "Grupa građana Spasimo Kuršumliju vreme je -Nebojša Krstić"

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je šljiva kao simbol opštine Blace ponovo razlog okupljanja na manifestaciji koja ima isti cilj kao i manifestacija Dani šljive.

Ćurčić je i ovom prilikom naglasio podatak vredan pažnje a to je da je opština Blace ove godine za subvencije u poljoprivredi izdvojila 17 miliona.

U govoru prilikom otvaranja manifestacije državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Željko Radošević izrazio je veliko zadovoljstvo što je u prilici da sve prisutne pozdravi isped Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i resornog ministra Branimira Nedimovića koji je večeras iz opravdanih razloga sprečen da bude u Grguru, jer je član državne delegacije koja dočekuje delegaciju Indije koja se nalazi u poseti Srbiji.

 • Tema okupljanja je šljiva. Zaslužila je jer zauzima najveće površine u Srbiji i ona je nacionalni ponos. Imajte vere u to što radite i u institucije naše države a Ministarstvo poljoprivrede biće vam na usluzi. Posebno zadovoljstvo je što ovde u opštini Blace imamo pouzdanog partnera u opštinskom rukovodstvu koje je ove godine izdvojilo 17 miliona za poljoprivredu, rekao je u svom obraćanju Željko Radošević.
 • Predsednik Mesne zajednice Grgure Zoran Simić istakao je da Grgure ove godine ima velikog razloga da slavi šljivu jer je ovo jedna od najboljih godina u poslednjih 15 i kada je kvalitet i kada je kvantitet šljive u pitanju.
Pročitajte i...  Useljenje u junu

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85200

15 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “U Grguru održana manifestacija posvećena šljivi, ove godine najbolji rod u poslednjih 15 godina”

 1. Najbilje rodila a pare nema

 2. Ivan

  Ovo je bila prilika da narod glasno kaze kakva je situacija – a ne da sapucu postrane. Sve dok se cuti promene nema

 3. 2000 za gospodju

  Razmisljam te 2000 ce trajati citav zivot?
  Onda ce tata i mama reci deci, radjali smo vas ..pa zbog para !?
  Pa preteklo je na kraju krajeva od uspesne PREprodaje, sto i da ne daju, to je sve novac naroda.

  Ili samo skidamo fore od nekud?… Hoce radjace babe i dede jos malo..ajmo rodjaci

  Samo zar nisu naucili kako se okuplja(prevozi) masa? Sitno je ovo..traljavo.Kadrovi vam prazni..aaa da rodice se za par godina.

  Srpski sindrom 1 POHVALA- jedno tapkanje po ramenu sve brise
  Srpski sindrom 2 DEMENCIJA- zaboravljas sta smo jedno davno rekli, zaboravljas..

  Dakle kako opravdati okupljanje ? Pa eto ishvale se prinosi i rod, iii ishvale se prinosi i rod?
  Kad ce repriza?

 4. ne objavljuju komentare

  Opet neka kratkorocna mera? Nista na duze staze?
  Gde ste bili pre deset godina !
  Po selu babe i dede ostale.

 5. Rika

  Vidim naš veliki odziv gradjana,50 ljudi nabrali.Beže svi od njih kao da su šugavi.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up