U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

U Grguru održana manifestacija posvećena šljivi, ove godine najbolji rod u poslednjih 15 godina

Autor 15 sep 2018

BLACE- Sinoć je u Grguru održana 9. po redu manifestacija „Selo slavi šljivu“. Manifestaciju je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

Prisustvovali su brojni gosti, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva poljoprivrede u Vladi Republike Srbije i predstavnici lokalne samouprave opštine Blace, predsednik opštine Blace Milan Ćurčić, pomoćnici predsednika opštine Miroljub Marković i Zoran Jozić, zamenik predsednika Opštine Blace Suzana Veljović i mnogi drugi.

U programskom delu pred čin svečanog otvaranja manifestacije nastupili su FA „ Drainac“ Blace, KUD „ Stojan Novaković „ Blace, OKUD „ Bata Lačković“ Kuršumlija, guslar Života Jevremović iz Igrišta i zdravičar Rade Lazarević. Organizator kulturno – umetničkog programa bio je KUD „ Stojan Novaković“ Blace.

U zabavnom delu programa koncert je imala Ivana Pavković.

Prisutnima su se sa bine obratili Života Janićijević, ispred mesne zajednice Grgure, predsednik opštine Blace Milan Ćurčić i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević.

Dobrodošlicu u region koji je prvi u Srbiji proizveo organsko voće, još 2000-te godine, državnom sekretaru u Ministarstvu poljoprivrede Željku Radoševiću i svim prisutnima poželeo je Života Janićijević.

-Uspeli smo da sertifikujemo dva regiona kada je organsko voće u pitanju, region na području Blaca i region na području Brusa. Oba regiona ukupno imaju 1000 vagona organskog voća. Ove godine preko 300 vagona izveženo je svežeg voća u zemlje Evrope i Amerike. Što se tiče kapaciteta Midi organik ima dve sušare kapaciteta 2 tone i sušare koje suše 30 tona za 24 časa. Uspeli smo i ostale proizvođače da pomognemo i da i one suše voće u mini sušarama kojih ima 18. Uskoro se otvara i fabrika za toplu preradu koja će prerađivati svo organik voće sa ovih prostora a imamo takvih 450 proizvođača. U cilju povećanja nataliteta svako novorođeno dete dobiće po 2000 evra kao i svaki sklopljeni brak radnika ove firme dobiće ponaosob po 2000 evra, rekao je u svom obraćanju Života Janićijević, najavljujući još jedan novi projekat odnosno u novoj fabrici koja predstavlja investiciju vrednu preko 2 miliona evra moći će da se prerađuje i šipurak.

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić u svom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je šljiva kao simbol opštine Blace ponovo razlog okupljanja na manifestaciji koja ima isti cilj kao i manifestacija Dani šljive.

Ćurčić je i ovom prilikom naglasio podatak vredan pažnje a to je da je opština Blace ove godine za subvencije u poljoprivredi izdvojila 17 miliona.

U govoru prilikom otvaranja manifestacije državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Željko Radošević izrazio je veliko zadovoljstvo što je u prilici da sve prisutne pozdravi isped Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i resornog ministra Branimira Nedimovića koji je večeras iz opravdanih razloga sprečen da bude u Grguru, jer je član državne delegacije koja dočekuje delegaciju Indije koja se nalazi u poseti Srbiji.

 • Tema okupljanja je šljiva. Zaslužila je jer zauzima najveće površine u Srbiji i ona je nacionalni ponos. Imajte vere u to što radite i u institucije naše države a Ministarstvo poljoprivrede biće vam na usluzi. Posebno zadovoljstvo je što ovde u opštini Blace imamo pouzdanog partnera u opštinskom rukovodstvu koje je ove godine izdvojilo 17 miliona za poljoprivredu, rekao je u svom obraćanju Željko Radošević.
 • Predsednik Mesne zajednice Grgure Zoran Simić istakao je da Grgure ove godine ima velikog razloga da slavi šljivu jer je ovo jedna od najboljih godina u poslednjih 15 i kada je kvalitet i kada je kvantitet šljive u pitanju.

 

 

 

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
lynda course free download
download lava firmware
Premium WordPress Themes Download
udemy course download free

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85200

15 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “U Grguru održana manifestacija posvećena šljivi, ove godine najbolji rod u poslednjih 15 godina”

 1. Najbilje rodila a pare nema

 2. Ivan

  Ovo je bila prilika da narod glasno kaze kakva je situacija – a ne da sapucu postrane. Sve dok se cuti promene nema

 3. 2000 za gospodju

  Razmisljam te 2000 ce trajati citav zivot?
  Onda ce tata i mama reci deci, radjali smo vas ..pa zbog para !?
  Pa preteklo je na kraju krajeva od uspesne PREprodaje, sto i da ne daju, to je sve novac naroda.

  Ili samo skidamo fore od nekud?… Hoce radjace babe i dede jos malo..ajmo rodjaci

  Samo zar nisu naucili kako se okuplja(prevozi) masa? Sitno je ovo..traljavo.Kadrovi vam prazni..aaa da rodice se za par godina.

  Srpski sindrom 1 POHVALA- jedno tapkanje po ramenu sve brise
  Srpski sindrom 2 DEMENCIJA- zaboravljas sta smo jedno davno rekli, zaboravljas..

  Dakle kako opravdati okupljanje ? Pa eto ishvale se prinosi i rod, iii ishvale se prinosi i rod?
  Kad ce repriza?

 4. ne objavljuju komentare

  Opet neka kratkorocna mera? Nista na duze staze?
  Gde ste bili pre deset godina !
  Po selu babe i dede ostale.

 5. Rika

  Vidim naš veliki odziv gradjana,50 ljudi nabrali.Beže svi od njih kao da su šugavi.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up