Smiley face
U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

U Klisurici održan 5. Sabor harmonikaša

Autor 16 jula 2018

PROKUPLJE-  U Staroj Klisurici pod pokroviteljstvom opštine Prokuplje održan je Sabor harmonikaša. Ovom kulturnom manifestacijom započelo je obeležavanje slave grada Prokuplja “Sveti Prokopije” koje će trajati do 21.jula.

Na prelepim padinama planine Jastrebac ovoj jedinstvenoj, petoj po redu manifestaciji, pored mnogobrojnih posetilaca i turista, prisustvovao je i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović i većnici Milica Erić i Filip Jovanović i predsednik udruženja u osnivanju “Volimo Jastrebac” Srđan Milanović.

Otvarajući ovo tradicionalno takmičenje i druženje harmonikaša sa ljubiteljima prelepe prirode i izvornih narodnih kola i pesama, Simonović je rekao da je lokalna samouprava prepoznala ovu manifestaciju koja doprinosi očuvanju izvornih narodnih pesama i kola i razvoju seoskog turizma i da je zbog toga ista od ove godine postala sastavni deo obeležavanja slave grada.

-Početak obeležavanja gradske slave “Sveti Prokopije” krenuli smo sa netaknute prirode planine Jastrebac, sa porodičnog gazdinstva Zorana Miljkovića iz Klisurice. Na ovaj način smo pokazali da i u obeležavanju slavskih svečanosti vodimo računa o seoskim sredinama, izjavio je Simonović i dodao da će u ovogodišnjem obeležavanju slave učestvovati muzičari, glumci, recitatori, sportisti i drugi kulturni radnici.

Prema njegovim rečima osim dobre narodne izvorne pesme i kola, posetioci i turisti su se tokom boravka na prelepom Jastrepcu upoznali sa potencijalima koje ovaj deo prokupačke opštine nudi.

-Izuzetno mi je drago kada, osim harmonikaša sa višedecenijskim stažom, vidim i decu od 10 i 13 godina koja vole ovaj instrument, vole izvornu narodnu muziku i kola, istakao je Simonović i pozvao Prokupčane da posete mnogobrojne manifestacije koje se od 15. do 21. jula organizuju na mnogim lokalitetima grada posvećene obeležavanju gradske slave.

Ove godine prvo mesto zauzeo je harmonikaš Oliver Stoiljković iz Prokuplja koji će nastupiti i na koncertu Zvonka Bogdana, koji će se u centru grada održati 21.jula sa početkom u 21 čas. Drugo mesto pripalo je Draganu Simiću, a treće Bati Petroviću iz Prokuplja.

U kulturnom delu programa učestvovali su glumci varoškog pozorišta Histrion Miroljub Mirović-Facir, Nebojša Milenković-Jumba, Radivoje Sokolović, pesnik Milivoje Krstić i braća Pavle i Petar Joksimović.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82870

16 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “U Klisurici održan 5. Sabor harmonikaša”

  1. Aleksandar Milanoviv

    Prelepa manifestacija.
    Hvala domacinima sabora, svim ucesnicima sabora i pretsedniku opstine Prokuplje koji je prepoznao kvalitetne ove manifestacija I uvrstio je u zvanican program obelezavanja SLAVE SVETOG PROKOPIJA.
    Svako dobro,
    Aleksandar Milanovic

  2. Prirodno okruženje koje svaki ljubitelj prirode i nostalgičar za etno ambijentom može samo sanjariti.O vrhunskoj organizaciji,ljubazbosti domaćina,entuzijazmu učesnika takmičenja,kao i velikodušnosti ostalih učesnika programa imam samo reči hvale.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up