U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

U Kuršumliji se obnavlja Društvo srpsko-francuskog prijateljstva?

Autor 20 jul 2019

KURŠUMLIJA- Davne 1957. godine, na inicijativu nastavnika OŠ ”Drinka Pavlović”, učitelja Đeke R. Kljajića, nastavnika francuskog Dobrivoja Golubovića i profesora geografije Milana Radoičića, u Kuršumliji je formirano Društvo srpsko-francuskog prijateljstva, podseća Radoljub Gligorijević, književnik, novinar i inicijator da se društvo ponovo obnovi u Kuršumliji.

–  Školske 1956/57. godine u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi osnovno obrazovanje je sticalo 1.183 učenika, raspoređenih u 31 odeljenje. Njima su znanja prenosili: Živana i Radomir Miladinović, Dušan Božić, Dobrivoje Golubović, Sofija Marković, Dušanka i Živorad Vučković, Aleksandar Radovanović, Tomislav Nikolić, Đeka Kljajić, Vladimir Stanković, Danica Barać, Vlastimir Deljanin, Milan Radojičić, Branislava Marković, Vojislav Anđelković,  Jovan Nikolić, Zvezda Božinović, Vlastimir Džunić, Aleksandar Milosavljević, Jordan Kostić i Radosav Savić. Društvo je tih godina organizovalo niz aktivnosti. O jedenoj od akcija, sprovedenih 1957. godine,  u ”Prosvetnom pregledu” je pisao  znameniti učitelj i hroničar Kuršumlije Đeka R. Kljajić- kaže Radoljub Gligorijević

Pojašnjava da je Kljajić  tada napisao da nastavnici i đaci Osnovne škole ”Drinka Pavlović” u Kuršumliji već duže vreme  izučavaju francuski jezik u školi, dopisuju se sa svojim vršnjacima iz Francuske, razmenjujući na taj način iskustva i pomažu se u nastavi. Učenici i nastavnici ove škole dobili su veliki broj knjiga, albuma, ručnih radova, crteža  od svojih drugova iz Francuske, a isto tako su i njima uzvratili. Na taj način, ne samo da je unapređena i olakšana nastava u izučavanju francuskog jezika u školi, nego su stvorene prijateljske veze, a došlo je i do posete grupe francuskih đaka i njihovih nastavnika svojim drugovima u Kuršumliji.

Pročitajte i...  Veliki lekari koji su lečili besplatno

Francuski đaci i nastavnici ostali su kod svojih vršnjaka u Kuršumliji i Kuršumlijskoj Banji nekoliko dana. Tom prilikom posetili su osnovne škole u ovim mestima. Razgledali su kabinete za nastavu i interesovali se za rezultate u savladavanju francuskog jezika. Tom prilikom razmenjeni su pokloni u vidu ručnih radova i crteža. Radovi francuskih đaka predstavljeni su na izložbi đačkih i nastavničkih radova u Prokuplju za vreme Sabora prosvetnih radnika Toplice, a radovi učenika iz Kuršumlije izlagani su u Tulonu.

Zadovoljni srdačnim gostoprimstvom svojih drugova iz Kuršumlije, Francuzi  iz Tulona i Pariza pozvali su kuršumlijske osnovce i njihove nastavnike u uzvratnu posetu.

Ovaj susret u Kuršumliji bio je značajan događaj za osnovce obe zemlje, čije je prijateljstvo iskovano u Prvom svetskom ratu. Mi smo ostali zadovoljni ovom posetom, razmenom iskustava i činjenicom što smo dostojno reprezentovali školstvo i život u našoj zemlji, napisao je Đeka R. Kljajić u svom izveštaju.

Sinovi generala Franšea D’Eperea, prvi, treći i peti s leva.

Gligorijević kaže da su se krajem maja 1972. godine u Kuršumliji sreli ratni drugovi, saborci iz Prvog svetskog rata. Stari solunski ratnici i nosioci ”Albanske spomenice”, tada penzioneri iz Kuršumlije, Milutin Milutinović, Živko Antić i Aleksa Davidović ugostili su sinove proslavljenog francuskog generala Franšea  D’Eperea. Susret je bio uzbudljiv uz suze radosnice.

Pročitajte i...  Kuršumlija: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje

Naši francuski prijatelji i saveznici u Prvom svetskom ratu mnogo su nas zadužili, naročito posle povlačenja preko albanskih gudura i u proboju Solunskog fronta. To se ne zaboravlja. Davnašnja želja nam se ispunila – dočekali smo da prijatelje iz Francuske vidimo i ugostimo u našoj kući, govorili su tada solunci iz Kuršumlije, a zabeležio Miloje Milanović, tada saradnik niškog dnevnika ”Narodne novine”.

General Franše D’Epere bio je vrhovni komandant Savezničkih armija na istoku 1918. godine. Od 1919. godine on je maršal Francuske vojske, a bio je jedini počasni vojvoda srpske vojske. Pod komandom francuskog generala Ogista Šarl D’Eperea Kuršumlija i Prokuplje su oslobođeni u jesen 1918. godine. Prokuplje 12. a Kuršumlija 14. oktobra. Narod slobodarske Toplice i ustaničke Kosanice oduševljeno je dočekao oslobodioce kiteći ih cvećem, vencima i peškirima, pojašnjava Gligorijević

Pročitajte i...  U Prokuplju na bolničkom lečenju 31 pacijent sa simptomima koronavirusa, najviše iz Kuršumlije

Književnik Patrik Beson posetio je 1. septembra 1999. godine Kuršumliju. Obišao je Dom zdravlja, interno  raseljene porodice sa Kosovo i Metohije i selo Merdare.

Ambasadorka Francuske posetila OŠ “Miloje Zakić”

Velikom školskom času francuskog jezika u OŠ “Miloje Zakić“, održanom , 28. marta 2017.  godine povodom meseca Frankofonije u cilju promovisanja francuskog jezika i kulture na ovim prostorima, prisustvovala je ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, direktor Francuskog instituta Srbije Žan Batist Kizen i direktor Francuskog instituta u Nišu Marion Vijo. Po procenama ambasadorke Moro u Srbiji oko 100.000 dece uči francuski jezik.

Ovo je prilika da se obnovi društvo, kaže Radoljub Gligorijević, koji je podsetio na srpsko-francusko društvo u Kuršumliji  još u svojoj knjizi “Svitanje i zalasci”. Tada je takođe dao inicijativu da se ono ponovo formira.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469562

20 jul 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “U Kuršumliji se obnavlja Društvo srpsko-francuskog prijateljstva?”

 1. Dragan

  Da li su to oni prijatelji licemeri koji su nas bombardovali pre 20 godina, i koji i danas pustaju ratne zlocince na slobodu kada ih uhapse na njihovoj teritoriji ? Zasto ne napravite drustvo srpsko-ruskog prijateljstva, sa njima imamo zajednicke korene, a i nisu nas bombardovali ?

 2. Dragan

  ” Moje pleme snom mrtvijem spava … “

 3. Ani

  Pa i amerikanci su nas bombardovali pa su ipak više ucinili za Srbiju kroz istpriju od rusa.
  Prijateljstvo je prijateljstvo dva naroda a ne politicara. Ti napravi srpsko rusko prijateljstvo zasto da ne.

 4. Dragan

  E blago nama, “amerikanci su nam prijatelji “

 5. Kursum_ljuti

  Pusti brate te zablude sa prijateljima ovim o
  i onim.Hoce narod da vidi Rusku bazu na Kopaoniku,Ruske tenkove armata i Ruske jurisne helikoptere kako gaze i prelecu preko Merdara!To je pravo i iskreno prijateljstvo.A ne ove sto su nam fakturisali i pertle u prvom svetskom ratu i gledaju nas danas kao domoroce…

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up