U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

U Kuršumliji se obnavlja Društvo srpsko-francuskog prijateljstva?

Autor 20 jula 2019

KURŠUMLIJA- Davne 1957. godine, na inicijativu nastavnika OŠ ”Drinka Pavlović”, učitelja Đeke R. Kljajića, nastavnika francuskog Dobrivoja Golubovića i profesora geografije Milana Radoičića, u Kuršumliji je formirano Društvo srpsko-francuskog prijateljstva, podseća Radoljub Gligorijević, književnik, novinar i inicijator da se društvo ponovo obnovi u Kuršumliji.

–  Školske 1956/57. godine u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi osnovno obrazovanje je sticalo 1.183 učenika, raspoređenih u 31 odeljenje. Njima su znanja prenosili: Živana i Radomir Miladinović, Dušan Božić, Dobrivoje Golubović, Sofija Marković, Dušanka i Živorad Vučković, Aleksandar Radovanović, Tomislav Nikolić, Đeka Kljajić, Vladimir Stanković, Danica Barać, Vlastimir Deljanin, Milan Radojičić, Branislava Marković, Vojislav Anđelković,  Jovan Nikolić, Zvezda Božinović, Vlastimir Džunić, Aleksandar Milosavljević, Jordan Kostić i Radosav Savić. Društvo je tih godina organizovalo niz aktivnosti. O jedenoj od akcija, sprovedenih 1957. godine,  u ”Prosvetnom pregledu” je pisao  znameniti učitelj i hroničar Kuršumlije Đeka R. Kljajić- kaže Radoljub Gligorijević

Pojašnjava da je Kljajić  tada napisao da nastavnici i đaci Osnovne škole ”Drinka Pavlović” u Kuršumliji već duže vreme  izučavaju francuski jezik u školi, dopisuju se sa svojim vršnjacima iz Francuske, razmenjujući na taj način iskustva i pomažu se u nastavi. Učenici i nastavnici ove škole dobili su veliki broj knjiga, albuma, ručnih radova, crteža  od svojih drugova iz Francuske, a isto tako su i njima uzvratili. Na taj način, ne samo da je unapređena i olakšana nastava u izučavanju francuskog jezika u školi, nego su stvorene prijateljske veze, a došlo je i do posete grupe francuskih đaka i njihovih nastavnika svojim drugovima u Kuršumliji.

Pročitajte i...  U Blace došao pobratim iz Hrvatske

Francuski đaci i nastavnici ostali su kod svojih vršnjaka u Kuršumliji i Kuršumlijskoj Banji nekoliko dana. Tom prilikom posetili su osnovne škole u ovim mestima. Razgledali su kabinete za nastavu i interesovali se za rezultate u savladavanju francuskog jezika. Tom prilikom razmenjeni su pokloni u vidu ručnih radova i crteža. Radovi francuskih đaka predstavljeni su na izložbi đačkih i nastavničkih radova u Prokuplju za vreme Sabora prosvetnih radnika Toplice, a radovi učenika iz Kuršumlije izlagani su u Tulonu.

Zadovoljni srdačnim gostoprimstvom svojih drugova iz Kuršumlije, Francuzi  iz Tulona i Pariza pozvali su kuršumlijske osnovce i njihove nastavnike u uzvratnu posetu.

Ovaj susret u Kuršumliji bio je značajan događaj za osnovce obe zemlje, čije je prijateljstvo iskovano u Prvom svetskom ratu. Mi smo ostali zadovoljni ovom posetom, razmenom iskustava i činjenicom što smo dostojno reprezentovali školstvo i život u našoj zemlji, napisao je Đeka R. Kljajić u svom izveštaju.

Sinovi generala Franšea D’Eperea, prvi, treći i peti s leva.

Gligorijević kaže da su se krajem maja 1972. godine u Kuršumliji sreli ratni drugovi, saborci iz Prvog svetskog rata. Stari solunski ratnici i nosioci ”Albanske spomenice”, tada penzioneri iz Kuršumlije, Milutin Milutinović, Živko Antić i Aleksa Davidović ugostili su sinove proslavljenog francuskog generala Franšea  D’Eperea. Susret je bio uzbudljiv uz suze radosnice.

Pročitajte i...  Sajam rukotvorina

Naši francuski prijatelji i saveznici u Prvom svetskom ratu mnogo su nas zadužili, naročito posle povlačenja preko albanskih gudura i u proboju Solunskog fronta. To se ne zaboravlja. Davnašnja želja nam se ispunila – dočekali smo da prijatelje iz Francuske vidimo i ugostimo u našoj kući, govorili su tada solunci iz Kuršumlije, a zabeležio Miloje Milanović, tada saradnik niškog dnevnika ”Narodne novine”.

General Franše D’Epere bio je vrhovni komandant Savezničkih armija na istoku 1918. godine. Od 1919. godine on je maršal Francuske vojske, a bio je jedini počasni vojvoda srpske vojske. Pod komandom francuskog generala Ogista Šarl D’Eperea Kuršumlija i Prokuplje su oslobođeni u jesen 1918. godine. Prokuplje 12. a Kuršumlija 14. oktobra. Narod slobodarske Toplice i ustaničke Kosanice oduševljeno je dočekao oslobodioce kiteći ih cvećem, vencima i peškirima, pojašnjava Gligorijević

Pročitajte i...  Badnjevčani ozbiljno "rade" i u prelaznom roku, stigla još dva igrača

Književnik Patrik Beson posetio je 1. septembra 1999. godine Kuršumliju. Obišao je Dom zdravlja, interno  raseljene porodice sa Kosovo i Metohije i selo Merdare.

Ambasadorka Francuske posetila OŠ “Miloje Zakić”

Velikom školskom času francuskog jezika u OŠ “Miloje Zakić“, održanom , 28. marta 2017.  godine povodom meseca Frankofonije u cilju promovisanja francuskog jezika i kulture na ovim prostorima, prisustvovala je ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, direktor Francuskog instituta Srbije Žan Batist Kizen i direktor Francuskog instituta u Nišu Marion Vijo. Po procenama ambasadorke Moro u Srbiji oko 100.000 dece uči francuski jezik.

Ovo je prilika da se obnovi društvo, kaže Radoljub Gligorijević, koji je podsetio na srpsko-francusko društvo u Kuršumliji  još u svojoj knjizi “Svitanje i zalasci”. Tada je takođe dao inicijativu da se ono ponovo formira.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469562

20 jula 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “U Kuršumliji se obnavlja Društvo srpsko-francuskog prijateljstva?”

 1. Dragan

  Da li su to oni prijatelji licemeri koji su nas bombardovali pre 20 godina, i koji i danas pustaju ratne zlocince na slobodu kada ih uhapse na njihovoj teritoriji ? Zasto ne napravite drustvo srpsko-ruskog prijateljstva, sa njima imamo zajednicke korene, a i nisu nas bombardovali ?

 2. Dragan

  ” Moje pleme snom mrtvijem spava … “

 3. Ani

  Pa i amerikanci su nas bombardovali pa su ipak više ucinili za Srbiju kroz istpriju od rusa.
  Prijateljstvo je prijateljstvo dva naroda a ne politicara. Ti napravi srpsko rusko prijateljstvo zasto da ne.

 4. Dragan

  E blago nama, “amerikanci su nam prijatelji “

 5. Kursum_ljuti

  Pusti brate te zablude sa prijateljima ovim o
  i onim.Hoce narod da vidi Rusku bazu na Kopaoniku,Ruske tenkove armata i Ruske jurisne helikoptere kako gaze i prelecu preko Merdara!To je pravo i iskreno prijateljstvo.A ne ove sto su nam fakturisali i pertle u prvom svetskom ratu i gledaju nas danas kao domoroce…

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up