U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

U petak više od milion građana dobija od države po 18.000 dinara

Autor 4 avg 2020

BEOGRAD- Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će država u petak 7. avgusta isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih.

Mali je izrazio očekivanje da će ova podrška biti dodatni oslonac privredi Srbije, a za tu svrhu iz budžeta države će biti opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

“Kao što smo najavili, svaki će zaposleni dobiti oko 155 evra. Reč je o meri iz drugog paketa ekonomskih mera koji je Vlada usvojila 30. jula sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled bolesti Kovid 19, vrednog 66 milijardi dinara”, rekao je Mali, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar je, govoreći o novom paketu mera, precizirao, da je jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta 2020. godine.

Pročitajte i...  Med iz Blaca šampion kvaliteta na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

“Dodatna vrednost ovog paketa je to što se odnosi i na firme koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što znači da je ova mera neka vrsta podrške početnicima u biznisu, a mi verujemo da među njima ima puno mladih ljudi” naglasio je Mali i dodao da je, prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ukupno 13.550.

On je dodao da će novac takvim novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Sve što je potrebno, kaže, je da do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

Mali je precizirao da druga uplata za sve druge privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, kao i da će za jedan mesec da budu odloženi porezi i doprinosi na zarade.

Foto Tanjug

“Naša su očekivanja da ova mera dodatno osnaži privredu u Srbiji ali i da pruži dodatno vreme preduzetnicima za ekonomsko prilagođavanje novim okolnostima. Uverili smo se da je prvi paket mera vredan 5,1 milijardu evra bio opravdan jer je isplata minimalca, odlaganje kreditnih i poreskih obaveza, pomoglo preduzećima da obezbede likvidnost i ne pribegnu otpuštanju zaposlenih. Naši najnoviji podaci pokazuju da je Srbija, uprkos krizi, uspela da održi stabilan broj zaposlenih i da u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle, zabeleži rast broja zaposlenih za 1,6 odsto”, rekao je ministar.

Pročitajte i...  Predstavnicima Grada Prokuplja predstavljena ideja „Pokreta za decu – Tri plus“

Mali je ponovio da svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

“Onaj koji je ostvario pravo a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra”, naveo je Mali.

Ministar je napomenuo da poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, dakle najkasnije do kraja godine.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, napominje, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Pročitajte i...  Akcija suzbijanja larvi komaraca na teritoriji Blaca

Mali je precizirao da je za pomoć privredi i građanima, računajući oba ekonomska paketa, ukupno izdvojeno 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a, a što ga čini jednim od najvećih u regionu po udelu u BDP, ali i šire.

(Informer)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=484299

4 avg 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

19 komentara za “U petak više od milion građana dobija od države po 18.000 dinara”

 1. vladica kricak

  Malo ste duzni pa zaduzujte se jos za trenutno dobro…………………………….

 2. To je za poslodavce, a ne za radnike.

 3. To je samo za poslodavce a radnici od toga nece videti ni jedan dinar. U Toplickom kraju znam da je samo jedan poslodavav dao radnicima i platu i sva tri minimalca a ostsli su to zadrzali zs sebe. Tj dobili su minimalac i samo razliku do plate.

 4. A nama sto nam istekla tudja nega, u mom slucaju za dete, a komisija ne radi do daljnjeg, nas ko jebe jel?!?!?!

 5. Zoran

  Tako je. Pare trebaju da se daju radnicima a ne opstinarima kojih u jednoj kancelariji ima po 5. Jedan radi a 4 piju kafu. Skoro udjem u kancelariju posto sam hteo da vidim nesto za kucu kad tamo sluzbenica solju prevrnula. I nista ne zavrsi posto me samo uputi u susednu kanc.

 6. Ako nam daju poslodavcii

 7. Pera

  A nezaposleni nemaju pravo ni na sta.Nemaju ni platu,ni pomoc.
  Nisu samo gradjani drugog reda,nego drugog reda na kvadrat!

 8. K9lner

  A nezaposleni? Šta smo mi? Ko smo mi? Jel jedemo mi? Jel plaćali račune? Gde je za najugroženiju kategoriju neka milostinja? Da živimo u zlatnom dobu valjda bi dobili i mi kao Na zapadu samo mnogo manje ali bar nešto za račune i paštetu i lebac.

 9. Haštag

  Nek je hvaljen i Vučić i Mali i gradonačelnik Subotice samo neka daju pare za nas ugrožene poslodavce. Pa nrk je i minimalac. Što? Svaka para dobro dođe.

 10. Daju sami sebi jer su u vecini oni sami vlasnici firma po Srbiji,pa pomazu sebe,ko jebe radnike nek beduju.

 11. Mile

  Tek kad naiđu teška vremena vidi se nepravda i zla država. Pune dđepove onima koju su se bogatili na malim platama radnika na zakidanju poreza. Nezaposleni koji su to zbog države i nemara oni ne postoje. Kako radili tako vam se vratilo.

 12. Ani

  Nezaposlenima i poniženima 100 evra i toliko pa ti pretekni u narko državu.

 13. Acko

  Najbednija pomoć i Evropi a AV se hvali nekom napredku. Sram ih bilo

 14. Svako može da radi, posla ima,

 15. Ne! to ne dobijaju posteni radnici, vec bogati poslodavci. Kako rece moj komsija bar tako je u Toplickom kraju.

 16. Cane

  Gde ima posla? Odakle tolika nezaposlenost ako ima posla. Svi su svedeni na prostu fizičku radnu snagu za male pare.

 17. Partija nas cuva

  Pa vi što nećete da motate kablovi za vas nema nista. Ko vas ebe!

 18. Ko ga lazete vise,to za poslodavce vazi

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up