Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

U Prokuplju je obeležen 9. oktobar, Dan osobođenja u Drugom svetskom ratu

Autor 9 okt 2018

PROKUPLJE- Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u  Narodnooslobodilačkom ratu, u Prokuplju je obeležen 9. oktobar, Dan osobođenja grada.

Vence su položili i počast palim Topličanima odali predstavnici Opštine Prokuplje, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, SUBNOR-a, Udruženja boraca, kao i drugih boračkih organizacija.

Ispred lokalne samouprave, prisutnima se obratio zamenik predsednika Opštine Prokuplje Miroljub Paunović.

-Danas ovde, pred spomenikom palim Topličanima u Drugom svetskom ratu, obeležavamo značajan datum iz istorije našeg grada, ali i srpske istorije. Obeležavajući 9. oktobar, sećamo se naših žrtava, znanih i neznanih junaka koji su dali svoje živote i zauvek ih uzidali u budućnost zemlje Srbije. Prokuplje je prvi put oslobođeno na današnji dan 1941. godine. I tih ratnih godina, kao i mnogo puta ranije, Toplica je pokazala svoje rodoljublje. Hrabro su njeni sinovi započeli borbu protiv višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Sa druge strane, i oni koji su ostali na svojim ognjištima, bili su spremni da se žrtvuju, da zaštite ustanike i na taj način doprinesu rađanju slobode, rekao je Paunović.

Podsećajući na herojsku borbu topličkog naroda, on je istakao da su sinovi Toplice hrabro započeli borbu protiv višestruko nadmoćnog neprijatelja, ali su i oni koji su ostali na svojim ognjištima bili spremni da se žrtvuju, da zaštite ustanike i na taj način doprinesu rađanju slobode.

-Topličani su oduvek baštinili antifašističku tradiciju i u oba svetska rata oni su dali ogromne žrtve u borbi za slobodu. Braneći ljudska prava i vrednosti na kojima se temelji moderna svetska civilizacija i evropska zajednica, heroji Toplice su  večno upisani u sećanje svojih potomaka i život svog kraja, kazao je Paunović.

 

Toplica je tokom Drugog svetskog rata slobodu platila sa 30 hiljada žrtava i dala 20 narodnih heroja. Rat se završio pobedom slobodarskih snaga. Rezultat je bila sloboda, mir i zahvalnost  onima koji su najbolje znali koliko je visoka cena slobode i kako je njena vrednost nemerljiva.

-Pamteći njihovo junaštvo, radi bolje budućnosti naše dece, danas se moramo ostvariti na svim poljima. Znali smo svoje prioritete i zahvaljujići dobrom planiranju i velikoj podršci predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u proteklom periodu renovirali smo škole i vrtiće, trudili smo se da sigurnim korakom obnavnavljamo privredu Prokuplja, i gradimo infrastrukturu. Uložili smo napor da grad dobije nove kulturne i obrazovne sadržaje kako bi postao bolje, kvalitetnije  i lepše mesto za život svih. Boljitak je vidljiv na svakom koraku, a podrška našeg državnog rukovodstva pokazala se i kroz čin dobijanja statusa grada. To otvara nove mogućnosti za sve naše građane, podvukao je Paunović.

Paunović je ovom prilikom pozvao prisutne, a i sve građane Prokuplja i Toplice da se 12. oktobra u 12 sati okupe pred novim spomenikom junacima Gvozdenog puka i da se zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji će otkriti spomenik, poklone senima naših junaka iz Prvog svetskog rata, koji zarad slobode svoje otadžbine položiše živote na oltar junaštva i večne slave.

U okviru kulturnog dela programa obeležavanja ovog važnog datuma učestvovao je Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice“ pod rukovodstvom Sanje Stojković, koji je izveo himnu Srbije i pesmu „Oj, Srbijo“. Stihove Đure Jakšića “Otadžbina“ govorila je Sofija Đorđević, dok je pesmu „Moja domovina“ Dušana Vasiljeva, recitovao Dušan Marković.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86168

9 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up