U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

U Prokuplju obeležen Dan primirja

Autor 11 nov 2019

PROKUPLJE- Polaganjem venaca na spomenik junacima “Gvozdenog puka” kod Železničke stanice, u Prokuplju je obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.
Vence na spomenik, položili su predstavnici Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, Udruženja „Gvozdeni puk“ 1912-1920, Okružnog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920, Udruženja rezervnih vojnih starešina, SUBNOR-a i Udruženja invalidskih penzionera Prokuplja.
U svom govoru, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je potpisivanjem primirja, završen jedan od najvećih sukoba u savremenoj svetskoj istoriji.

-Oko 22 miliona ljudskih života, od čega više od milion iz Srbije, zbrisano je u Prvom svetskom ratu. Junaci Velikog rata, pripadnici “Gvozdenog puka”, i svi znani i neznani rodoljubi, čiji su grobovi rasuti od Drine preko Soluna, Krfa do Bizerte dali su najbolji primer mladim generacijama šta znači ljubav i žrtva za otadžbinu i slobodu. Oni su svojim primerom pokazali kako se bori protiv ropstva i zla, ma kolika bila ratna sila koja preti, rekao je on i dodao da potomci slavnih junaka imaju obavezu i odgovornost da se podsećaju na njihove žrtve i da nikada ne zaborave kolika je bila cena naše današnje slobode.
On je naglasio da je pred nama danas veliki zadatak, da Toplicu vodimo putem mira i napretka, uspešno, baš kao što su naše slavne vojskovođe dobijale svoje ratne bitke.

Pročitajte i...  Žitorađa: Obaveštenje o prekidima u isporuci struje

-Kao potomci junaka koji se nisu plašili nijednog zavojevača, moramo putem ekonomskog razvoja da otvaramo fabrike, da uredimo škole i bolnice, da obezbedimo da nam se deca rađaju, rastu, školuju i rade u miru. Da gradimo puteve koji će Prokuplje i Toplicu povezivati sa svetom i da pokažemo da su ovde najdublji koreni civilizacijskih vrednosti na kojima se gradi savremeno društvo, rekao je Paunović.
U kulturnom delu programa, učestvovao je hor Muzičke škole „Kornelije Stanković“ i recitatori Olga Ivić i Lazar Stamenković, učenici Osnovne škole “Ratko Pavlović Ćićko“.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free
download mobile firmware
Premium WordPress Themes Download
udemy free download

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474324

11 nov 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up