U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

U Prokuplju obeležen Dan proboja Solunskog fronta

Autor 15 sep 2020

PROKUPLJE- Polaganjem venca na spomenik junacima Gvozdenog puka u Prokuplju, u organizaciji Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 „Gvozdeni puk“, obeležen je 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Podsećajući na Veliki rat, predsednik Udruženja potomaka ratnika 1912-1918, Rafajlo Joksimović je istakao da je u pitanju dan kada 1918. godine, posle više od dve godine, došlo do konačnog proboja Solunskog fronta i početka procesa oslobađanja zemlje, koji je okončan 1. novembra, za svega 45 dana.

-Na današnji dan, 15. septembra 1918. godine, desio se proboj Solunskog fronta, čija je dužina bila više stotina kilometara. Nakon proboja usledile su velike bitke, na Kajmakčalanu, na Crvenoj reci i dalji nezadrživi prodor srpskih jedinica ka unutrašnjosti zemlje. Za samo 45 dana srpska vojska je uspela da oslobodi Beograd, 1. novembra 1918. godine, podsetio je Joksimović i istakao da su među slavnim srpskim junacima bili i junaci Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihajlo“ i čuvenog „Gvozdenog puka“.

Pročitajte i...  Prokuplje, najava sportskog vikenda

On je ovom prilikom istakao da Republika Srbija i Republika Srpska danas prvi put obeležavaju zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva – 15. septembar, koji će nakon skupštinske procedure biti uvršćen u državne praznike Srbije.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=485680

15 sep 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up