U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

U Prokuplju počinje realizacija mera iz oblasti populacione i demografske politike

Autor 21 feb 2019

PROKUPLJE- Vodeći se republičkim merama populacione politike i Strategijom za podsticanje rađanja, u budžetu Grada Prokuplja ove godine planirana su sredstva za ostvarivanje prava iz oblasti populacione i demografske politike. Ova sredstva biće upotrebljena za jednokratna novčana davanja za pokušaj vantelesne oplodnje, za poklon čestitku prvorođenoj bebi u Novoj godini, jednokratnu novčanu pomoć za prvo, drugo i treće novorođeno dete u porodici čija majka ima prebivalište na teritoriji grada Prokuplja i za nabavku obaveznih udžbenika za sve prvake.

-Na osnovu Pravilnika o kriterijumima i načinu ostvarivanja prava iz oblasti populacione i demografske politike u Prokuplju, bi će raspisan Javni poziv za jednokratna novčana davanja za vantelesnu oplodnju. Pravo na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje imaju parovi koji su prethodno imali tri pokušaja vantelesne oplodnje bez živorođenog deteta na teret sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Pravo na finansiranje jednog pokušaja vantelesne oplodnje imaju i lica koja su odbijena od strane Republi čkog fonda za zdravstveno osiguranje. I u prvom i u drugom slučaju, potrebno je da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina života, da su oba partnera državljani Republike Srbije i da pre podnošenja zahteva imaju prebivalište na teritoriji grada Prokuplja najmanje 12 meseci, kao i da ispunjavaju zdravstvene kriterijume ustanove u kojoj se vrši vantelesna oplodnja, izjavila je član Gradskog veća i predsednik Lokalnog saveta za populacionu i demografsku politiku Maja Ranđelović.

Pravo na jednokratno novčano davanje za vantelesnu oplodnju mogu ostvariti i parovi gde žena ima do 50 godina starosti, koji su uspešno okončali postupak vantelesne oplodnje sopstvenim sredstvima u nekoj od zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije, pod uslovom da podnesu zahtev u roku od šest meseci od dana utvrđivanja trudnoće, i da u vreme vantelesne oplodnje nisu ispunjavali uslov da se uključe u Program vantelesne oplodnje koji finansira RFZO.

Sve vidove novčanog davanja za vantelesnu oplodnju mogu ostvariti parovi gde je vantelesna oplodnja urađena u nekoj od zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova Republike Srbije. Potrebna dokumentacija, koja će se podnositi uz zahtev, definisana je Pravilnikom, a sve navedeno biće objavljeno u Javnom pozivu.

-Iz lokalnog budžeta, prvorođenoj bebi u Novoj godini biće dodeljena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 60.000 dinara. Za prvorođeno dete dodeljivaće se jednokratna novčana pomoć u iznosu od 15.000, drugo 20.000, a treće 25.000 dinara, rekla je Maja Rranđelović i dodala da će se u ovoj godini izdvojiti sredstva i za kupovinu obaveznih udžbenika koje će dobiti svi prvaci u Prokuplju.

Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
lynda course free download
download micromax firmware
Free Download WordPress Themes
download udemy paid course for free

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=461634

21 feb 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up