Soko Banja

FAM

Beauty Solutions Blace
DruštvoPoslednje VestiProkuplje

U Prokuplju svečano uručene boračke legitimacije

PROKUPLJE- U zgradi Uprave grada Prokuplja svečano su uručene boračke legitimacije onima koji su stekli to pravo kao borci u jedinicama srpske vojske, kao pripadnici redovnog ili rezervnog sastava tokom poslednjeg rata na tlu bivše Jugoslavije od 1990. do 1999. godine. Boračke legitimacije primilo je 196 nekadašnjih boraca, a uručio ih je u ime Nikole Selakovića, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dejan Antić, državni sekretar zadužen za boračko-invalidsku zaštitu.

On je obraćajući se prisutnima među kojima su bili narodni poslanik dr Darko Laketić, predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić, predsednik Privremenog organa Grada Prokuplja Milan Aranđelović sa saradnicima, rekao da ima veliku čast i zadovoljstvo da pozdravi prisutne u ime ministra Selakovića i da uruči prve boračke legitimacije hrabrim borcima iz junačke Toplice.
Takođe je istakao da je junačka Toplica vekovima dokazivala odanost srpskoj državi. Kad god je srpskom narodu bilo teško, pa i u 19. veku kada se oslobodio turskog ropstva i dosanjao viševekovni san o samostalnoj srpskoj državi, i tokom Balkanskih ratova i tokom Velikog rata i za vreme Drugog svetskog rata, ljudi iz ovih krajeva uvek su bili prvi na braniku otadžbine.

.

-Vi ste poštovani borci pokazali da ste dostojni potomci svojih predaka. To ste dokazali devedesetih godina kada je bilo najteže, kada je srpski narod ponovo bio ugrožen. Ne oklevajući ni jednog trenutka obukli ste uniformu, uzeli pušku i krenuli da branite srpske zemlje i srpski rod, rekao je Antić.
-I eto čekali ste toliko dugo da se država seti da postojite, da ste se borili za slobodu i srpski narod. Zbog toga sam došao ovde. Da vam uputim izvinjenje zbog toga što vas se država nije ranije setila. A nije ni mogla da se seti ranije zato što su od 2000. do 2012. godine na čelu Srbije bili dezerteri, ratni liferanti, oni koji su se, dok ste se vi borili i ginuli, krili po budžacima. Sada je došlo neko drugo vreme, Srbija ekonomski jača, postaje ekonomski snažnija. Stabilna Srbija sada može da posveti punu pažnju ratnim vojnim invalidima,  porodicama palih boraca, i vama nekadašnjim borcima, naglasio je Antić.

On je naveo da su na osnovu Zakona o pravima boraca koji je usvojen 2020. godine u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, na predlog predsednika Aleksandra Vučića, a koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. godine ratni vojni invalidi i porodice palih boraca sagledani maksimalno.
-Nikada u istoriji se na takav način nije vodila briga o ratnim vojnim invalidima i o porodicama palih boraca, kako to čini ova sadašnja Srbija. Ratni vojni invalid prve kategorije danas dobija 360.000 dinara mesečno, a majke i očevi palih boraca mesečno dobijaju po 100.000 dinara. Toga nikad u istoriji srpske države nije bilo. Mi znamo da im taj novac ne može vratiti najmilije, ali se sadašnja država Srbija potrudila da im bar omogući pristojan život, podvukao je Dejan Antić naglasivši da je to prvi korak u rešavanju boračkih problema, i da boračka legitinmacija osim toga što dokazuje da je njen nosilac srpski ratni veteran, pruža i određene pogodnosti u korišćenju usluga u maloprodajnim objektima, osiguravajućim kućama, bankama i drugim firmama koje su potpisale ugovor sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

-Podizanje boračke legitimacije je prvi korak koji činite u postupku dobijanja najvećeg priznanja države Srbije za ono sto ste učinili za srpski narod, za otadžbinu, a to je Boračka spomenica. Kao što mnogi od vas u svojim kućama i danas čuvaju ,,Albansku spomenicu”, uskoro će i vaša deca i unuci moći da čuvaju vašu Boračku spomenicu koju će ministar Selaković u ime države Srbije kao najveću zahvalnost, vama uručiti u narednom periodu, kazao je Antić.
On je još jednom čestitao dobitnicima boračkih legitimacija i zamolio ih da prenesu svim onima koji se do sada nisu registrovali, da to što pre učine.
-Danas kada se vrši veliki pritisak na srpski narod i državno rukovodstvo najvažnije je negovati patriotski duh i slogu jer je sloga jedini garant opstanka srpskog naroda i ovde u Toplici, i u čitavoj Srbiji, na našem svetom Kosovu i Metohiji, i u Republici Srpskoj i svuda gde živi srpski narod, zaključio je državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje i boračka pitanja Republike Srbije, Dejan Antić.

7
7
Soko Banja

Povezano

3 komentara

  1. Kada ce biti dodela borackih legitimacija u Nisu, da nismo mi borci drugog reda jer niko to ne pokrece, samo lazna obecanja advokata i potpisivanje ovlascenja u nedogled, mislim da i mi koji smo ucestvovali u ratu 1999 godine treba da i nas postuju, i treba javno da se objavi dan kada bi dosli da i mi to dobijemo ! Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pogledajte takođe
Close
Back to top button