U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

U Rači održano guslarsko veče

Autor 19 apr 2019

KURŠUMLIJA- Pred pedestak meštana Rače, Ivan Kule i Dobrog Dola u Rači kod Kuršumlije nastupila su četvorica guslara. Guslarsko veće održano je na inicijativu Dragiše Stevanovića iz Zebice i Dragana Rajkovića, predsednika Mesne zajednice “Rača”.  Na večeri koja je bila posvećena drevnom narodnom  instrumentu nastupio je Nikola Mojsilović, rodom iz Vuče. On živi u Beogradu i i decenijama nastupa širom Srbije preko Udruženja guslara,. Zatim Jakšić iz Dobrog Dola, Luka Milenković iz Zebice  i najmlađi, dečak Bojan Stevanović iz Zebice, koji ima samo sedam godina.

-Svi oni koji su ljubitelji gusala i vole pesme koje prenose slavu i  tugu našeg naroda kroz istoriju, prisustvovali su Guslarskoj večeri koja je trajala dva i po sata. Posebno raduje što je bilo i dece a bio je i učesnik dečak od samo sedam godina- kazao je za Topličke vesti Dragan Rajković, predsednik Mesne zajednice „Rača“.

Pročitajte i...  Šljivopad!

Rajković je pojasnio da svaka proslava ili kulturno veče ovim meštanima mnogo znači, i da planiraju da nastave sa ovakvim i sličnim dešavanjima, tako da će na novom igralištu organizovati i spotske igre. On sa ponosom ističe da na ovom  području ima preko 35 dece do 10 godina, u proseku porodice imaju po troje dece, što znači da imaju  najviše dece u seoskom području. Tako da će organizovati kulturna i sportska dešavanja, i za decu i za odrasle –kazao je Rajković.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=464960

19 apr 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up