U kategoriji Kuršumlija, Politika, Poslednje Vesti.

U susret izborima za savete mesnih zajednica: Procedura komplikovana ali najpoštenija

Autor 9 maj 2021

KURŠUMLIJA- Na sednici Skupštine opštine Kuršumlija, održanoj 16. septembra, usvojena je odluka koja se tiče organizacije mesnih zajednica i njihovog funkcionisanja.

Statut opštine Kuršumlija morao je biti usklađen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a glavna izmena Statuta odnosila se u delu o izboru članova saveta mesnih zajednica, kao i većih ovlašćenja mesnim zajednicama u odnosu na predhodni Zakon i Statut.

Nikola Dragović

Veliku pažnju je privukla izmena o izboru članova saveta mesnih zajednica. Starim Statutom i Odlukom o mesnim zajednicama, bilo je predviđeno da se članovi saveta mesnih zajednica biraju na zborovima, pa se tako često dešavalo da se sa sigurnošću ne može utvrditi ko je koga predložio i ko je koga glasao, što bi se reklo- jedno prirodno haotično stanje.

Sada je to promenjeno, pa je civilizacijsko dostignuće, kako što je predstavljanje građana, dobilo na značaju.

Novi Zakon, Statut i Odluka predviđaju da se Izbori za savet mesne zajednice sprovode po pravilima neposrednog i tajnog glasanja na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava, kako narod voli da kaže, „mora da se prođe kroz kutiju“.

Kako je istekao mandat u 19 kuršumlijskih mesnih zajednica, od 30 koliko broji opština Kuršumlija, a izbori nisu uspeli da se održe po starim pravilima, nova pravila biće primenjena upravo na njih.

Predsednik Skupštine opštine Kuršumlija je 19. aprila raspisao izbore za članove saveta 19 kurusmlijskih mesnih zajednica za 30. maj ove godine.

Kako su izborne radnje počele da teku od 19. aprila, i polako se ulazi u finiš izbora i predaju kandidatura, počinje da se zahuktava izborna kampanja pa kandidati za članove saveta dolaze u male nedomice jer je procedura za kadidovanje složenija i zahteva određene administrativne radnje.

Naime, da bi kandidat za člana saveta mesne zajednice predao validnu kanidturu, njega za člana saveta mesne zajednice moraju svojim potpisom podržati građani koji imaju prebivalište na području mesne zajednice, i to najmanje:

-5 građana za gradske mesne zajednice

-3 građana za seoske mesne zajednice

Svaki građanin može podržati samo jednog kandidata za člana Saveta mesne zajednice čiji se savet bira.

Ti potpisi moraju biti overeni kod notara, a kandidat mora da izvadi potvrdu o biračkom pravu i mestu prebivališta i sve to lepo spakuje i preda opštinskoj izbornoj komisiji.

Ova procedura izgleda komplikovana ali je najpoštenija što se tiče izbora predstavnika jer građani znaju za koga glasaju. Kandidat se kandiduje imenom i prezimenom, a ne strankom i imenom predsednika stranke koji nikada nije došao u mesnu zajednicu a njegovo ime je na listi, već kadnidata imenom i prezimenom biraju njegove komšije i zemljaci pa ko dobije više glasova ulazi u trku za predsednika mesne zajednice.

Do izbora je ostalo još dvadesetak dana, a kadidati za članove saveta su već aktivni i vrbuju svoje komšije da ih glasaju.

Da li će uspeti da skupe dovoljan broj potpisa za kandidaturu ostaje nam da vidimo za par dana pošto je rok za predaju kandidatura 15 maj, kada se očekuje prava izborna utakmica među komšijama, ko će bolje i uspešnije zastupati interese građana.

Iako možda na prvi pogled izgleda da su predstavnici mesne sajednice nebitni i da nemaju nikakav značaj, suštinski je veoma bitno ko će predstavljati interese građana i da li će moći na pravi način da ih predstavlja.

Naredni tekst biće prosvećen značaju mesnih zajednica.

(Autor Nikola Dragović, diplomirani politikolog)

3
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=494751

9 maj 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions