U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

U Trbunju održane 12. seoske sportske igre

Autor 7 sep 2019

BLACE- U blačkom selu Trbunju danas su održane 12. seoske sportske igre “Čika Duško Jovanović” .

Prisutne je najpre pozdravio predsednik mesne zajednice Trbunje Dobrica Milosavljević- Boća a potom se ispred planinarskog društva Pobeda iz Beograda prisutnima obratio predsednik ovog planinarskog društva Vladan Matković, koji je izrazio veliko zadovoljstvo što se u selu Trbunju uspešno održava sećanje na Čika Duška Jovanovića.

U zabavnom delu programa nastupio je FA  Drainac Blace, stihove su govorili Radivoje Sokolović iz Prokuplja i Milovan Burgić iz sela Trbunja.

Nakon čina svečanog otvaranja igara krenulo je takmičenje u nekoliko sportskih igara.

Biografija svestranog sportiste

  • Dušan Jovanović – čika Duško, rođen je 1903. godine u selu Trbunje u opštini Blace. Nakon završetka gimnazije u Kruševcu , čika Duško je studirao Pravni fakultet i 1936. godine polaže advokatski ispit. Bio je prvi čovek koji je u Srbiji igrao odbojku čime je u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji postao začetnik ovog sporta. U prostorijama Osnovne škole Kranj Petar Prvi , kod Saborne crkve u Beogradu , sa Ljubicom Pavićević i dr. Ivom Ribarom bio je osnivač prvog smučarskog kluba u Beogradu i njegov prvi sekretar. Organizovao je prvu smučarsku paradu i prvo smučarsko prvenstvo na Avali , osnovao je biblioteku na Rajcu i organizovao prvo splavarenje Drinom . Osnovao je prvo planinarsko društvo Pobeda čiji je predsednik bio punih 30 . godina . Jedan je od osnivača planinarskog saveza Srbije , napisao je tekst pesme za Pobedinu himnu na melodiju pesme Američkih rendžera .
  • U znak sećanja na ovako svestranog sportistu , jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime , kao i planinarski dom sagrađen na Rajcu , a postoje i čuvene Čika Duškove Rajačke staze , koje Pobedini planinari obilaze svake godine , a i sportska hala u Blacu nosi njegovo ime. Sa Ljubicom Pavićević , profesorkom hemije, fizike i telesnog vaspitanja u prvoj i drugoj ženskoj gimnaziji , i učesnicom Olimpijade u Berlinu 1936. godine, Helsinkiju 1952. godine i u Riu 1960 godine , stupio je u brak 1937. godine sa kojom ima dva sina Vojislava i Miroslava.

 

Pročitajte i...  Kakvi smo to ljudi?

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471466

7 sep 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “U Trbunju održane 12. seoske sportske igre”

  1. Traktor

    Jel ima neka seljanka za udaju da se usreci za mene.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up