U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

U zgradi Železničke stanice adaptira se prostor za Spomen sobu posvećenu Gvozdenom puku

Autor 26 nov 2020

PROKUPLJE- Većnica za kulturu Grada Prokuplja Milica Erić i v.d. direktora Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić, obišle su početak radova na sanaciji i adaptaciji prostora u zgradi Železničke stanice, gde će biti otvorena „Spomen soba Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine“.

Nosilac projekta je Narodni muzej Toplice, a podržalo ga je Ministarstvo pravde sa četiri miliona dinara, prikupljenih od sredstava po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Grad Prokuplje je sopstvenim sredstvima uspeo da izgradi Spomen park Gvozdenom puku, koji je svečano otvorila 12.oktobra 2018. godine predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić u prisustvu ministara i nekoliko hiljada građana.

-Završetak radova na izgradnji Spomen sobe, očekuje se do kraja godine. Ona će biti posvećena junacima „Gvozdenog puka“, a predstavljaće još jednu potvrdu toga koliko Toplica poštuje, slavi i ne zaboravlja svoje slavne pretke, borce ovog najodlikovanijeg puka srpske vojske, koji su žrtvovali svoje živote za oslobođenje svoje zemlje. Prepoznavši vrednost i značaj ovog projekta, u njegovoj realizaciji, podržali su nas Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture, obezbedivši potrebna sredstva. Ovo nije njihova prva podrška i pomoć, do sada ih je bilo mnogo puta i na tome smo im zahvalni, rekla je većnica za kulturu Milica Erić i naglasila da i lokalna samouprava nastoji da pruži podršku važnim projektima za naš grad, koliko god je to u mogućnosti.

-Narodni muzej Toplice je tada uradio aplikaciju „Gvozdeni puk“. Korišćenjem ove aplikacije omogućeno je da se skeniranjem upisanog imena na betonskoj kocki, dobiju kompletni interaktivni podaci o nosiocu Karađorđeve zvezde sa mačevima. Aplikacija pruža i dodatne mogućnosti, multimedijalne sadržaje, kao što su interaktivne mape, karte, biografije, spiskovi i slično. Kako bi sadržaj bio potpun, rešili smo da u čast ovih velikih junaka, na mestu gde su krenuli u odbranu svoje zemlje daleke 1912. godine, otvorimo Multimedijalnu spomen postavku. Ona će se nalaziti u zgradi železničke stanice i blizini Spomen parka rekla je v.d. direktora prokupačkog Muzeja, Ljiljana Krasić.

Ona je navela da je projektnu dokumentaciju za adaptaciju i sanaciju prostora od 40 m2 sa spoljnim prilazom i nadstrešnicom radio Pilon Tim – arhitekta Milena Marinković, koja je takođe i nadzorni organ za praćenje radova.

Narodni muzej Toplice, planira da u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Prokuplja u ovoj Spomen sobi, organizuje javna predavanja o Gvozdenom puku, promocije knjiga, izložbe o Prvom svetskom ratu, dolazak turista i đačkih ekskurzija.

-Projektom je predviđeno da posetioci ulaze iz pravca Spomen parka i letnje bašte, a izlaze na drugu stranu prema pruzi. Unutar same Spomen sobe biće postavljen info pult gvozdena figura ratnika Gvozdenog puka, sadržaj fotografija ratnika Gvozdenog puka sa propratnim tekstom  i legendama na panoima, koji će se nalaziti na zidovima. Biće postavljen i monitor na kome će biti emitovan sadržaj sa filmovima i fotografijama posvećenih ovom junačkom i nadaleko čuvenom „Gvozdenom puku“, kojim će se Toplica uvek ponositi, podvukla je Krasić.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=488572

26 nov 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions