U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

U Žitorađi veoma razvijen lovni turizam, Italijani grade hotel u Badnjevcu

Autor 26 maj 2019

ŽITORAĐA-  Turistički potencijal opštine Žitorađe ogleda se pre svega u lovnom turizmu. Zastupljena je sitna divljač, zec, jarebica, fazan… Jarebica je privukla veliki broj gostiju iz inostranstva. Od kako je osnovana međunarodna škola za dresuru pasa 2005. godine u Žitorađu dolaze gosti iz Češke, Rumunije, Rusije, Grčke a najviše iz Italije. Italijani su prepoznali turistički potencijal opštine Žitorađa i rešili da investiraju.

– Vrši se dresura pasa i svake godine u jesen i na proleće dolazi veliki brij gostiju kako bi dresirali svoje pse za lov. U sklopu same škole postoji dreser. Ima smeštajnih kapaciteta na teritoriji opštine, ali nisu dovoljni da prime veliki broj gostiju. Italijani su rešili da investiraju u hotel pa je pre par dana krenula izgradnja u Badnjevcu-kazao je za televiziju Happy Ivan Stanojević, predsednik opštine Žitorađa.

Pročitajte i...  Zašto da idemo na more kad imamo Lukovsku banju

Stanojević je pojasnio da opština organizuje više manifestacija, između ostalih Bostanijadu u Pejkovcu, koja je nadaleko poznata. Takođe je prepoznatljiva internacionalna likovna kolonija Koreni, koja se svake godine održava u Konjarniku i koju posećuje veliki broj gostiju iz inostranstva.

Lovačko udruženje

Lovačko udruženje “Miroslav Zlatanović -Mića” iz Žitorađe, gazduje lovištem “Arbanaška” ukupne površine 21.389 ha, od čega lovne površine obuhvataju 18.000 ha. Udruženje ima 200 aktivnih članova. Stalno gajene vrste divljači u lovištu “Arbanaška” su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica. Lovište u funkciji ima sledeće lovne objekte: 5 stabilnih čeka, 13 čeka na drvetu, 5 hranilišta za srneću divljač, 60 hranilišta za fazane i poljske jarebice, 4 solišta, 2 pojilišta i prihvatilište za fazančiće površine 0,1 ha. Stručna služba ima upravnika lovišta -stručno lice i 2 lovočuvara, kojima pomaže 12 lovočuvara volontera.
Lovni turizam je razvijen, naročito letnji lov prepelice, grlice i divljeg goluba.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466886

26 maj 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up