DruštvoKuršumlijaPoslednje Vesti

Učenici i profesori iz Kuršumlije učestvovali na međunarodnom naučnom skupu

KURŠUMLIJA/NIŠ- Na naučnom skupu „Učenje u pandemiji – summa utisakaˮ u organizaciji Centra za savremena filološka proučavanja mladih istraživača pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu učestvovalo je 70 učesnika iz osam zemalja. Učestvovale su profesorice srpskog jezika i književnosti iz Kuršumlije, Milija Jevremović iz Srpske dopunske škole u Francuskoj, Pariski region i Jasmina Ročkomanović iz Gimnazije u Kuršumliji, i učenice: Danica Lepović, Snežana Radoičić i Isidora Tamburić.

Doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković, sa Filološkog fakulteta u Nišu, naglasila je da su u okviru sesija „Izazovi učenja u pandemiji u teoriji i praksiˮ i „Nastava u pandemiji iz ugla učenika, studenata i nastavnikaˮ, profesori i učenici iz Kuršumlije, odnosno iz Pariza, govorili su o iskustvu učenja na daljinu u Srpskoj dopunskoj školi u teoriji i praksi i o godini učenja u pandemiji u Gimnaziji u Kuršumliji. Njihovi radovi i zaključci rezultat su iscrpnog timskog i individualnog istraživanja.
-Na naučnom skupu pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu učestvovalo je 70 učesnika iz osam zemalja: Rusije, Kine, Austrije, Francuske, Nemačke, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Zatim predstavnici devet univerziteta: Tjencinskog univerziteta u Kini, Kemerovskog državnog instituta kulture u Rusiji, Univerziteta u Poatjeu, Univerziteta u Beču, Sofijskog univerziteta, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Nišu. Zatim predstavnici Instituta za srpsku kulturu u Prištini – Leposaviću, Centra za proučavanje jezika i književnosti, kao i pet srednjih škola: Gimnazije u Bosilegradu, SŠC „Milorad Vlačićˮ u Vlasenici, Prve niške gimnazije „Stevan Sremacˮ, Gimnazije „Bora Stankovićˮ u Nišu i Gimnazije u Kuršumliji. Zatim i jedanaest osnovnih škola: Osnovne škole „Branko Miljkovićˮ, Osnovne škole „3. oktobarˮ u Boru, Osnovne škole „Petar Petrović Njegošˮ u Banjoj Luci, Osnovne škole „Braća Baruhˮ u Beogradu, Osnovne škole „Vladimir Rolovićˮ u Beogradu, Osnovne škole „Vuk Karadžićˮ u Pirotu, Osnovne škole „Ivan Vušovićˮ u Ražnju, Osnovne škole „Ivan Goran Kovačićˮ u Stanišiću, Osnovne škole „Branko Radičevićˮ u Boljevcima i Progaru, Osnovne škole „Milivoje Borovićˮ u Mačkatu, Osnovne škole „Vuk Karadžićˮ u Aleksincu- kazala je doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković, sa Filološkog fakulteta u Nišu.

Ona je pojasnila da je ovo  jedna od u nizu aktivnosti Filozofskog fakulteta u kojoj učestvuju profesori i učenici iz Kuršumlije. Dodala je da su u protekloj školskoj akademskoj godini učenici i profesori iz Kuršumlije učestvovali na elektronskom interaktivnom takmičenju iz srpskog jezika i književnosti i na tribini „Književnost na mrežiˮ, koji su organizovani u okviru Nedelje srbistike.

100% LikesVS
0% Dislikes
Back to top button