Soko Banja

FAM
DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Učenici iz Žitnog Potoka posetili Narodni muzej Toplice u Prokuplju

PROKUPLJE- Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Žitnog Potoka bili su gosti Narodnog muzeja Toplice, u okviru edukativnog izleta i obilaska grada Prokuplja.

Jednodnevni boravak u Prokuplju i upoznavanje sa znamenitostima grada, organizovani su za učenike od petog do osmog razreda, u okviru Romakted programa Saveta Evrope.

Muzejski vodič Nataša Jovanović upoznala je posetioce sa radom Muzeja i objasnila šta sve mogu da vide u ovoj ustanovi kulture.
-Ovde u Muzeju čuvamo sve ono što je značajno za našu istoriju, za etnologiju, za istoriju umetnosti. Važno je da svi znamo šta se dešavalo u prošlosti, da čuvamo našu tradiciju, da poštujemo prošlost i budućnost, kazala je Jovanović.

Nakon upoznavanja sa istorijom zgrade Muzeja, učenici su obišli stalne muzejske postavke „Toplički ustanak 1917. godine“, „Prokuplje u 20. veku“, razgledali izložbu o iskopavanjima na brdu Hisar, kao i deo arheologije koji se nalazi na Galeriji.

-U okviru Romakted programa organizovali smo posetu gradu Prokuplju i razgledali njegove znamenitosti. Obišli smo brdo Hisar, centar grada, Muzej i Spomen sobu Radeta Drainca. Ovakve radionice deo su našeg programa prvenstveno zbog socijalizacije učenika ove škole od kojih većina pripada marginalizovanoj grupi dece. Kako ističe, u programu su i radionice i edukativna predavanja o ranim brakovima, kao i mnoge druge teme važne za unapređenje života romske populacije.

Soko Banja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovu web lokaciju štiti Google reCAPTCHA - Politika privatnostii - Uslovi korišćenja zaštite

Back to top button