U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Ukida se prijemni ispit za fakultete

Autor 14 jan 2020

BEOGRAD- Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana na kraju školske 2021/22, odnosno u junu 2022. godine, potvrđeno je „Večernjim novostima“ u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ranije je bilo planirano da velika matura bude održana na kraju 2020/21, ali je odlučeno da se pomeri za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.

Za trogodišnje obrazovne profile, prvi državni ispit biće sproveden na kraju školske 2020/21. godine. Znači, sva deca koja su rođena 2004. godine i kasnije će polagati državnu maturu.

Sagovornici „Novosti“ pojašnjavaju da državna matura podrazumeva da je svi učenici završnih razreda srednjih škola polažu istovremeno, kao što to sada rade osmaci, i da je fakulteti priznaju za upis umesto prijemnog ispita.

Međutim, dekani pojedinih državnih fakulteta ranije su se protivili tome da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis budućih brucoša. Smatraju da bi trebalo uvesti još neki oblik kontrole znanja za upis na fakultete, jer misle da takav način provere nije pouzdan.
U Ministarstvu su, međutim, protiv toga. Za decu je, kako kažu, veoma stresno da u tako kratkom roku imaju dva teška ispita i najavljuju da će profesori sa fakulteta biti uključeni u izradu maturskih zadataka kako bi konačan rezultat bio dobar pokazatelj znanja maturanata.

Fakulteti će se unapred opredeliti za nivo znanja određenih predmeta, bilo da se polažu kao obavezni ili izborni deo državne mature, koji je neophodan za rangiranje prilikom upisa na određeni fakultet, naveli su sagovornici „Novosti“.

„Osim što će akademska zajednica biti uključena u radne grupe za izradu zadataka koji se polažu na maturi, njihovu recenziju, pregledanje i ocenjivanje, nekim fakultetima, kao što su umetnički, biće ostavljena mogućnost da vrše dodatne provere veština i znanja“, rekli su u Ministarstvu.

Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od toga će 10 biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa. Ispit će trajati četiri sata, a broj bodova biće različit u odnosu na nivo zadataka.

Izvor: zelena učionica (FoNet)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476576

14 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Ukida se prijemni ispit za fakultete”

  1. zabrinuta majka

    Roditelji koji poznaju prilike u pojedinim srednjim školama u Prokuplju imaju mnogo razloga da se zabrinu zbog ovakve odluke. Naime, poznato je da deca poznatih roditelja i rođaka veoma lako dolaze do proseka 5.0 . Profesori se nekada dovijaju na razne načine da svojim miljenicima obezbede najbolji prosek, a nekada to rade potpuno transparentno po principu-ne možete mi ništa. Najdrastičniji primeri su u prokupačkoj gimnaziji čiji su neki profesori potpuno ruinirali ugled ove, nekada veoma cenjene i poštovane škole. Na kraju godine, ova, nekada kuća znanja, postaje prava pijaca za razmenu uticaja, a znanje pojam bez značaja. Na ovaj način će miljenici osigurati svoj prolaz na željene fakultete, a oni drugi će, kao i uvek biti prinuđeni da sakupljaju njihove mrvice. Stidite se NEKI profesori!!! Na žalost, oni su prezaštićeni i njihova (ne)odgovornost nikada neće biti sankcionisana!

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions