U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Unapređenje zaštite jezera „Ćelije“

Autor 5 sep 2018

BLACE- U okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU-druga faza“, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi SKGO, grad Kruševac učestvuje sa svojim projektom unapređenja zaštite jezera „Ćelije“ i obezbeđivanja dugoročnog snabdevanja zdravom pijaćom vodom. Zahvaljujući ovom Programu u periodu od 28.08. do 31.08.2018. god. organizovana je studijska poseta oštini Javle (Gavle) i Asocijaciji za upravljanje otpadnim vodama, kompaniji Gestrike Vaten (Gastrike Vatten), uz delegaciju grada Kruševca putovali su i delegati opština Brus, Aleksandrovac i Blace. Opštinu Blace predstavljao je predsednik opštine Milan Ćurčić.

Cilj posete je upoznavanje sa modelima međuopštinske saradnje i rešenjima u oblasti upravljanja vodama, kako u delu proizvodnje pijaće vode, tako i u delu tretmana otpadnih voda. Tokom studijske posete pokazana je uspostavljena međuopštinska saradnja grada Javle, kao najvećeg u tom delu Švedske, i manjih okolnih, opština i to u oblasti upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, proizvodnjom i distribucijom pijaće vode i tretmanom otpadnih voda.

Pročitajte i...  Nekima ni korona nije pomogla da se uzmu u pamet!

U terenskom delu posete delegacija je obišla postrojenje za preradu otpadne vode Gestrike Vaten, koja opslužuje 5 opština, zatim postrojenje za tretman voda Duvbaken, u kojem se primenjuje metoda veštačke infiltracije vode u podzemni rezervoar Javle- Valbo esker (Gavle – Valbo esker) i novoizgrađeni sistem za snabdevanje vodom i kanalizacionu mrežu u naselju Norlandet (Norrlandet).

Nakon što su domaćini izneli svoja iskustav i stanje u oblasti voda u Švedskoj, zaključak je da su problemi i potrebe, veoma slični, iako je Švedska jedna od najbogatijih zemalja po pitanju vodnih resursa. Uprkos njihovoj velikoj posvećenosti očuvanju životne sredine i u Švedskoj dolazi do pogoršanja kvaliteta vode, a u pojedinim delovima zemlje moguće su i nestašice.

U narednom periodu cilj opštine Blace biće uspostavljanje međuopštinske saradnje sa opštinama Rasinskog okruga i gradom Kruševac u delu zaštite jezera Ćelije i integralnog upravljljanja vodnim resursima, a zahvaljujući Programu, koji se sprovodi u saradnji sa Švedskom i SKGO-a.

Pročitajte i...  Patrijarh Irinej i ministar Vukosavljević dolaze u Kuršumliju

Studijska poseta organizovana je za predstavnike grada Kruševca i opština Brus, Blace i Aleksandrovac na nivou gradonačelnika i predsednika opština i direktora javnih preduzeća, kao i za predstavnike Direkcije za vode, Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede i SKGO-a.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84842

5 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Unapređenje zaštite jezera „Ćelije“”

  1. ja

    A u kom svojstvu je Zoran Jozić iz Blaca Išao jer on nije predsednik opštine a ni direktor komunalnog preduzeća.Jeste pomoćnik predsednika opštine koji se očigledno u sve razume pa je morao i on da putuje na ovaj daleki put sa lepim deviznim dnevnicama.

  2. Realno

    Pa zna se u kom svojstvu, projekti, tenderi ovo, ono i eto…

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up