U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Unapređenje zaštite jezera „Ćelije“

Autor 5 sep 2018

BLACE- U okviru Programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU-druga faza“, koji finansira Vlada Švedske, a sprovodi SKGO, grad Kruševac učestvuje sa svojim projektom unapređenja zaštite jezera „Ćelije“ i obezbeđivanja dugoročnog snabdevanja zdravom pijaćom vodom. Zahvaljujući ovom Programu u periodu od 28.08. do 31.08.2018. god. organizovana je studijska poseta oštini Javle (Gavle) i Asocijaciji za upravljanje otpadnim vodama, kompaniji Gestrike Vaten (Gastrike Vatten), uz delegaciju grada Kruševca putovali su i delegati opština Brus, Aleksandrovac i Blace. Opštinu Blace predstavljao je predsednik opštine Milan Ćurčić.

Cilj posete je upoznavanje sa modelima međuopštinske saradnje i rešenjima u oblasti upravljanja vodama, kako u delu proizvodnje pijaće vode, tako i u delu tretmana otpadnih voda. Tokom studijske posete pokazana je uspostavljena međuopštinska saradnja grada Javle, kao najvećeg u tom delu Švedske, i manjih okolnih, opština i to u oblasti upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, proizvodnjom i distribucijom pijaće vode i tretmanom otpadnih voda.

Pročitajte i...  Udruženje pčelara Blace organizuje predavanje za pčelare

U terenskom delu posete delegacija je obišla postrojenje za preradu otpadne vode Gestrike Vaten, koja opslužuje 5 opština, zatim postrojenje za tretman voda Duvbaken, u kojem se primenjuje metoda veštačke infiltracije vode u podzemni rezervoar Javle- Valbo esker (Gavle – Valbo esker) i novoizgrađeni sistem za snabdevanje vodom i kanalizacionu mrežu u naselju Norlandet (Norrlandet).

Nakon što su domaćini izneli svoja iskustav i stanje u oblasti voda u Švedskoj, zaključak je da su problemi i potrebe, veoma slični, iako je Švedska jedna od najbogatijih zemalja po pitanju vodnih resursa. Uprkos njihovoj velikoj posvećenosti očuvanju životne sredine i u Švedskoj dolazi do pogoršanja kvaliteta vode, a u pojedinim delovima zemlje moguće su i nestašice.

U narednom periodu cilj opštine Blace biće uspostavljanje međuopštinske saradnje sa opštinama Rasinskog okruga i gradom Kruševac u delu zaštite jezera Ćelije i integralnog upravljljanja vodnim resursima, a zahvaljujući Programu, koji se sprovodi u saradnji sa Švedskom i SKGO-a.

Pročitajte i...  Obaveštenje: Planski radovi u opštini Blace

Studijska poseta organizovana je za predstavnike grada Kruševca i opština Brus, Blace i Aleksandrovac na nivou gradonačelnika i predsednika opština i direktora javnih preduzeća, kao i za predstavnike Direkcije za vode, Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede i SKGO-a.

Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Best WordPress Themes Free Download
free download udemy paid course
download intex firmware
Free Download WordPress Themes
download udemy paid course for free

Poslednji Naslovi

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=84842

5 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Unapređenje zaštite jezera „Ćelije“”

  1. ja

    A u kom svojstvu je Zoran Jozić iz Blaca Išao jer on nije predsednik opštine a ni direktor komunalnog preduzeća.Jeste pomoćnik predsednika opštine koji se očigledno u sve razume pa je morao i on da putuje na ovaj daleki put sa lepim deviznim dnevnicama.

  2. Realno

    Pa zna se u kom svojstvu, projekti, tenderi ovo, ono i eto…

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up