U kategoriji Politika, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Uvećan budžet Grada Prokuplja za 300 miliona

Autor 16 apr 2021

PROKUPLJE- Na današnjoj sednici Skupštine Grada Prokuplja najvažnija tačka dnevnog reda bila je usvajanje Predloga Odluke o izmeni gradskog budžeta koji će u 2021. godini iznositi 1.960.131.814 dinara.

Kako je ovu odluku obrazložio gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, do rebalansa planiranog budžeta moralo je da dođe zbog kapitalnih investicija u kojima će Grad učestvovati sa oko 300 miliona dinara. Radi se o učešću Grada u izgradnji nove zelene pijace, mosta koji povezuje Sokićev bulevar sa novom pijacom i centrom grada, zatim o infrastrukturnim objektima potrebnim za izgradnju nove Industrijske zone „Hisar“ , kao i pristupnim saobraćajnicama za izgradnju nove bolnice i trgovine „Lidl“. Takođe je naveo ulaganje u rekonstrukciju zgrade Gimnazije, rekonstrukciju dečijih igrališta i izgradnju mnogih ulica i saobraćajnica na gradskom i seoskom području tokom ove godine.

Ovom prilikom gradonačelnik Aranđelović je još jednom zahvalio Vladi Srbije koja će tokom ove 2021. godine uložiti ogromna sredstva u izgradnju kapitalnih objekata u Prokuplju koji će se uticati na poboljšanje života i standarda žitelja našeg grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je danas bila zanimljiva odbornicima je bila i usvajanje Predloga Operativno plana odbrane od poplava na vodama drugog reda na teritoriji grada Prokuplja. Kako je rečeno taj plan odnosi se na saniranje nekoliko ključnih, kritičnih tačaka na reci Toplici i njenim pritokama gde po pravilu svake godine dođe do izlivanja u prolećnim i jesenjim mesecima.

Govoreći o tom i problemu divljih deponija koje bujične vode odnesu u korito reke i zaustave protok vode i izazovu poplave, gradonačelnik Milan Aranđelović je istakao da Prokuplje ima ogroman problem sa divljim deponijama ali da je taj problem daleko manji od onog koji imaju pojedini gradovi i opštine širom Srbije.

On je podsetio da je 2011. godine rukovodstvo Grada Prokuplja sklopilo ugovor o prikupljanju, odnošenju i skladišćenju smeća sa teritorije Prokuplja sa preduzećem „Por Verner i Veber“ , zahvaljujući kome se sada najveća količina smeća odvozi na sanitarnu deponiju u Leskovcu.

Sada ne razgovaramo o kvalitetu tog ugovora i naravno uvek nam ostaje mogućnost da kada on istekne pronađemo kvalitetnijeg i jeftinijeg ponuđača, rekao je gradonačelnik Aranđelović.

On je podsetio da postojećim ugovorom, nažalost, nisu obuhvaćene seoske mesne zajednice, pa sada između ostalog i zbog toga na širem području grada ima devet većih i sijaset malih divljih deponija za čiju ekološku sanaciju će biti potrebno između 20 i 30 miliona evra.

Na putu smo da kroz programe Evropske unije obezbedimo oko 20 miliona evra za problem otpadnih voda i odlaganja smeća na seoskom području, čime ćemo rešiti i probleme oko 25.000 ljudi koliko ih sada živi na seoskom području Prokuplja, istakao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Operativni Plan odbrane od poplave u 2021, koji je danas usvojila Skupština pohvalio je i predsednik Skupštine Dejan Lazić, istakavši da se na njemu studiozno i stručno radilo pa ni rezultati neće izostati.

U daljem toku sednice Skupštine imenovan je Saveta za bezbednost grada Prokuplja, koji se bira na četiri godine i u čijem sastavu su pored načelnika Topličkog Okruga i načelnika Policijske uprave i direktori Doma zdravlja, direktori škola i drugi koji svojim stručnošću mogu doprineti povećanju bezbednosti.

Takođe je usvojen Plan i program zaštite, korišćenja i davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Grada Prokuplja u 2021. godini. Istaknuto je da će na korišćenje biti ponuđeno 505 hektara obradivih površina, kao i da će prednost imati veliki korisnici koji su i do sada bili zakupci tog zemljišta kao što su ekonomije Srednje poljoprivredne škole i zatvorske ekonomije u Prokuplju.

Konkurs će biti je otvoren u periodu jun -septembar 2021. godine.

Na Skupštini su usvojeni i predlozi odluke o davanju na korišćenje zgrade Radničkog univerziteta u svojini Grada, data je saglasnost i na jedinstveni cenovnik komunalnih usluga JKP „Hameum“-a i usvojeni godišnji izveštaji o radu iz 2020. godine Istorijskog arhiva „Toplice“, Narodne biblioteke „Rade Drainac“ i Kulturno obrazovnog centra „Toplica“.

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=493730

16 apr 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions