U kategoriji Blace, Društvo, Poslednje Vesti.

Uz podršku kompanije NIS u OŠ “Stojan Novaković” otvoren kabinet za ruski jezik

Autor 11 jun 2019

BLACE- U Osnovnoj školi „Stojan Novaković” u Blacu svečano je otvoren kabinet za ruski jezik, čiju je adaptaciju i opremanje podržala kompanija NIS u okviru svog korporativnog programa „Energija znanja“ , koji podrazumeva saradnju sa obrazovnim i naučnim institucijama u Srbiji i Ruskoj Federaciji.

Svečanom otvaranju prisustvovali su poredsednik Opštine Blace Milan Ćurčić sa pomoćnikom Zoranom Jozićem, direktor Kulturnog centra „ Drainac“ Aca Đorđević, direktorka Narodne biblioteke „ Raka Drainac“ Blace Slavica Pavličević, predstavnici Kompanije NIS, rukovodstvo škole i nastavnici i učenice Osnovne škole „ Stojan Novaković“.

Kompaniji NIS na pomenutoj donaciji u vrednosti od 600 000 dinara za opremanje kabineta za ruski jezik ,zahvalila se direktorka Osnovne škole „ Stojan Novaković“ Blace Danijela Nikolić.

Veliko hvala na pomenutoj donaciji u svom obraćanju uputio je i predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić koji je istakao da je pomenuta donacija veoma bitna i zbog saradnje koju naša zemlja ima sa ruskom federacijom a i zbog činjenice da će naši učenici sada mnogo lakše savladavati ruski jezik.

Pročitajte i...  950 mališana dobiće od Grada novogodišnje paketiće

Kabinet je opremljen interaktivnom tabom , računarom, štampačem, setom zvučnika i fotoaparatom, koji će doprinositi poboljšanju kvaliteta nastave. Takođe je obezbeđen i nov nameštaj. Ovaj kabinet je namenjen svim učenicima viših razreda koji izučavaju ruski jezik, a po potrebi i profesorima i učenicima Srednje škole u Blacu, gde se takođe izučava ruski jezik .

Osnovnu školu „ Stojan Novaković“ pohađa 696 učenika, a ruski jezik izučavaju vi učenici viših razreda, njih 384.Učenici ove škole godinama ostvaruju izuzetne uspehe na takmičenjima iz ruskog jezika. Ove školske godine učenica Anja Veljović je osvojila 3.mesto na okružnom takmičenju iz ruskog jezika i plasirala se na republičko takmičenje, a učestvovala je i na 7. Nis olimpijadi iz rukog jezika. Najbolji plasman OŠ „ Stojan Novaković“ na dosadašnjim Nis olimpijadama iz ruskog jezika ostvarila je učenica Dijana Vuksanović 2008.godine , osvojivši 2.mesto, kao i 3. Mesto na Međunarodnoj olimpijadi u Moskvi.

Pročitajte i...  Sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Tokom 2018.godine NIS je, na osnovu broja učesnika i njihovog plasmana na Olimpijadi iz ruskog jezika , podržao opremanje i adaptaciju kabineta za ruski jezik i šet obratovnih institucija na teritoriji Republike Srbije .U 2019.godini Nis nastavlja sa ovom praksom u školama širom Srbije. Do sada su pored Blaca, kabineti za ruski jezik otvoreni i na Filološkom fakultetu u Beogradu, u O.š „ Svetozar Miletić“ u Titelu, O.š „ Olga Milošević“ u Smederevskoj Palanci i u O.š „ Brekovo“ kod Arilja.

Program „ Energija znanja“ pokrenut je 2012.godine. Pored podrške razvoju prirodnih nauka, NIS ulaže i u popularizaciju ruskog jezika, tako da je 2013.godine održano 7 Olimpijada znanja iz ruskog jezika i otvoreno više od 10 učionica i kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici ostvarili visoke rezultate na olimpijadama. Nis Olimpijada je 2014.godine uvrštena u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Takođe, u okviru popularizacije ruskog jezika , preko programa „ Energija znanja“ , NIS 2014.godine pruža podršku realizaciji dvojezične nastave u tri škole u Srbiji i sarađuje sa fakultetima Univerziteta u Beogradu i Novom Sadu. Tako se na Pegagoškom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu škluju profesori za dvejezično odeljenje u ovim školama, na fakultetu Političkih nauka u Beogradu 2018.godine je otvoren Centar za ruske studije, a na Filološkom fakultetu u Beogradu otvoren je kabinet za ruski jezik. Saradnja sa Filološkim fakultetom podrazumeva realizaciju nastave srpskog jezika u Ruskoj školi pri Ambasadi Ruske federacije u Beogradu.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467815

11 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Uz podršku kompanije NIS u OŠ “Stojan Novaković” otvoren kabinet za ruski jezik”

  1. Marica

    Sve je jasno samo ne znam dokle će ova zamenica da nabija glavu u pesak?

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up