U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Vajar iz Prokuplja radi spomenik u Vrnjačkoj Banji

Autor 9 jul 2018

PROKUPLJE- Akademski vajar iz Prokuplja mr Dragan Drobiljak dobio je prvu nagradu od žirija za izbor idejnog rešenja spomenika Pavlu Mutavdžiću u Vrnjačkoj Banji. Na konkursu, koji je objavljen u dnevnom listu Politika, prijavilo se nekoliko akademskih vajara iz Srbije.

-Predlog parternog uređenja spomenika dao je Prokupčanin Milan Radovanović. Očekujem da će se radovi na spomeniku završiti do kraja ove godine, izjavio je Drobnjak koji je kao prvonagrađeni dobio 250 hiljada dinara.

-Pavle Mutavdžić je 1.jula 1868. godine u Kruševcu formirao Osnovatelno fundatersko društvo lekovite kiselo vruće vode u Vrnjcima.To je bilo dobrovoljno udruženje i začetnik osnivanja Vrnjačke Banje. Kao predsednik društva Mutavdžić je pokrenuo mnoge inicijative oko otkupljivanja i uređenja zemljišta oko izvora mineralne vode, izjavio je on.

Pročitajte i...  Opštinska izborna komisija proglasila izbornu listu "Grupa građana Spasimo Kuršumliju vreme je -Nebojša Krstić"

Dragan Drobnjak je autor mnogih spomenika, kao što su spomenik palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu na Pasjači kod Prokuplja, poginulim borcima u ratovima od 1990. do 1999.godine, slikaru Boži Iliću, pesniku Radetu Draincu i osnivaču prokupačke bolnice dr Aleksi Saviću. Idejni tvorac figure boginje pravde “Justicija” ispred zgrade suda u Prokuplju je Dragan Drobnjak.

On je i autor spomenika ruskom konzulu Ščerbinu u Kosovskoj Mitrovici, frulašu Savi Jeremiću u Ražnju, pukovniku Bistričkom u Lešaku kod Leposavića.

Svoja dela Drobnjak je izlagao na mnogim izložbama širom Srbije i nekadašnjih jugoslovenskih republika i inostranstvu.

Postolje spomenika biće dužine 1,5 , a visina figure 2,5 metra.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82727

9 jul 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up