U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Vaskrs u crkvi Svete Trojice

Autor 2 maj 2021

KURŠUMLIJA- Danas na najveći hrišćanski praznik Vaskrs u prepunoj crkvi Svete Trojice u Kuršumliji, kao i svim hramovima širom sveta, služena je sveta liturgija a veliki broj vernika je primio svetu tajnu pričešća. Danas je završen sedmonedeljni Veliki ili Časni Vaskršnji post. Otac Slobodan Ilić je pozdravio  verni narod najradosnijim hrišćanskim pozdravom -Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse.
-Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik, koji slavi Isusovo vaskrsnuće, ali i pobedu svakog dobra nad zlom, života nad smrću, pravde nad nepravdom, ljubavi nad mržnjom- rekao je jerej Slobodan Ilić, i uputio čestitku parohijanima: “Svima u ime crkve Svete Trojice, želim srećan Vaskrs. Radujte se draga braco i sestre! Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse”.
Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja jeste farbanje jaja za Vaskrs. Po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja se farbaju na Veliki petak, na dan kada su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.
Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju Farbanje jaja vrši se u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalina Mironosica ( koja je sa Presvetom Bogorodicom, neprekidno bila uz Hrista u toku njegovog golgotskog stradanja, i kojoj se Hristos prvoj javio po vaskrsenju), putovala u Rim da propoveda Jevanđelje, i posetila cara Tiberijai i darivala mu crveno jaje, i pozdravila ga rečima: „Hristos Vaskrse“. Crvena boja predstavlja Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.
Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo, i tako se završava post koji je trajao sedam nedelja. Ako gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim jelima.

3
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=494439

2 maj 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions