Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Važna poseta: Obnova manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice prioritet Ministarstva kulture

Autor 16 jula 2018

KURŠUMLIJA- Povodom 850 godina od izgradnje manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice u Kuršumliji njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su danas ove svetinje gde su razgovarali o predlozima za njihovu obnovu.

Uz Patrijarha Irineja i ministra Vukosavljevića zdanja su obišli i vladika niški Arsenije, predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Tom prilikom je dogovoreno da će sve nadležne službe dati svoj doprinos kako bi se što pre pristupilo procesu obnove manastira.

„S obzirom da je reč o prvim zadužbinama Stefana Nemanje, obnova dve svetinje biće među prioritetima Ministarstva kulture“, rekao je ministar Vukosavljević i ocenio da je uloga ovih zadužbina i početak stvaranja srpske države jedan od stožera kulturnog identiteta.

Uverivši se u stanje dva važna spomenika kulture, svi prisutni su konstatovali da u najskorije vreme treba pristupiti izradi projekata koji će definisati sve faze obnove kako bi se što pre počelo sa njenom realizacijom.

Ministar Vukosavljević je rekao da se radi o dva najstarija manastirska kompleksa iz Nemanjinog doba na kojima je moguće proučavati ne samo razvojni put manastirskog graditeljstva već i razvoj materijalne i duhovne kulture srpskog srednjeg veka.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82885

16 jula 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

5 komentara za “Važna poseta: Obnova manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice prioritet Ministarstva kulture”

 1. beriljac

  Kad bi neko pobrojao koliko je puta izgovorena rečenica:”….i to je prioritet ove vlade”,zavrtelo bi nam se u glavama od brojke.Od svih prioriteta vlade izgleda da je prvi punjenje džepova.

 2. Bole

  Dzabe vam manastiri i crkve nema vise ko da ide u njih sve ste isterali iz Kursumlije.Nama teba radna mesta fabrike da se narod vrati da radi ,da se radjaju deca…..

 3. Stvarno tako

  Prioritet bila Kursumlijska banja pa presednik obecao sledeci četvrtak prodajemo banju i……proslo je 89četvrtka.(to je bilo 2016)da vas podsetim.A manastir se obnavlja da moze da dolaze turisti koji idu u ove dve banje …briga njih za nas iz Kursumlije

 4. SVETINJE OBNOVITI STO PRE I DA SE NAROD VRATI BOGU ILI SMO GOTOVI,NIJE VAZNO STO CE DA RADE OVI DANASNJI,BOG TO POSLE KROZ MOLITVE SVE OCISTI.AMIN.

 5. Maja

  Nisam za promenu imena u Bele crkve, jer vec postoji Bela crkva. Ako hocete da menjate tursko, promenite u Toplica

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up